25 nov 2021 klocka 09.00 - 15.30

Länskonferensen 2021 - Barn utsatta för våld i nära relationer

Bilden visar nederdelen av ett barns jeansklädda ben. På fötterna sitter röda, blå och vita träningsskor.

Foto: Pixabay

Vilka rättigheter har barn som utsätts för våld i nära relationer? Den frågan står i fokus på årets Länskonferens där vi bland annat får veta hur vi kan upptäcka våldsutsatthet hos barn, vilka konsekvenser våldet kan ge och hur vi på bästa sätt kan ge stöd och hjälp samt vilka lagar som kan tillämpas.

1 Juli 2021 infördes lagen om barnfridsbrott som innebär att det är straffbart att utsätta barn för att bevittna våld och övergrepp som sker i nära relation. Barn som lever med våld i sin vardag, antingen de blir utsatta själva eller bevittnar våld, påverkas många gånger väldigt allvarligt. Ofta innebär det ett psykiskt lidande, men det kan även få negativa konsekvenser på sikt. Barnet kan till exempel utveckla psykisk ohälsa, självskadebeteende eller utöva våld som vuxen. Länskonferensen fokuserar i år på barnrätt utifrån våldsutsatthet; hur man upptäcker våldsutsatthet hos barn, vilka konsekvenser våldet kan ge, hur vi ger bästa stödet och hjälpen samt vilka lagar vi kan tillämpa.

Målgrupp:

Chefer och medarbetare inom socialtjänsten, statliga myndigheter, hälso-och sjukvård inklusive tandvård, rättsväsendet, ideella föreningar, politiker och andra intresserade i Västmanlands län.

Program:

9.00 Landshövding Minoo Akhtarzand inleder

9.15 Moderator Anna-Karin Hasselborg hälsar välkommen

9.30 Brandtal: Barns rätt till ett liv fritt från våld, Olga Persson Unizon

9.50 Paus

10.00 Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin om barnrätt, vilka konsekvenser våldet får för barn både på kort och lång sikt samt vikten av att upptäcka våldsutsatta barn.

11.00 Paus

11.05 Elisabeth Massi Fritz, brottmålsadvokat från Advokatbyrån Elisabeth Fritz om nya lagen Barnfridsbrott samt sina erfarenheter av ärenden med barn som är utsatta för våld i nära relationer.

12.10 Lunch

13.00 Valbara seminarier:

Instruktioner för hur du går tillväga för att välja vilket seminarie du önskar gå på skickas ut till samtliga anmälda innan start.

  • Barnäktenskap och hedersärenden i rättsprocessen, Jessica Wenna, kammaråklagare från Åklagarkammaren i Västerås
  • Barn som bevittnar våld, Kjerstin Almqvist, adj. professor i medicinsk psykologi, karlstad universitet
  • Extra utsatta- om barn med funktionsnedsättning utsatta för våld, Maria Melin, processamordnare med ansvar för barnrätt, MFD (Myndigheten för delaktighet)
  • Barn utsatta för Hedersrelaterat våld och fötryck, Mariet Ghadimi från TRIS (Tjejers Rätt I Samhället)
  • Min tur att berätta- barns röster om att leva med våld, Sara Liljegren från BRIS

14.00 Paus

14.15 Nina Rung, kriminolog, föreläsare och debattör om vikten av våldsförebyggande arbete för barns rätt till ett liv fritt från våld

15.15 Moderator Anna-Karin Hasselborg rundar av och avslutar dagen

15.30 Avslut

VAR:
Digital konferens, en länk kommer att skickas ut till anmälda deltagare innan start.
KOSTNAD:
Deltagandet är kostnadsfritt.
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
18 nov 2021

Anmäl dig

Kontakt