24 nov 2020 klocka 18.00 - 20.30

INSTÄLLD!!

"Yalda förlåtelsens natt" -filmvisning och efterföljande samtal om Mäns våld mot kvinnor

Kvinna ser med överlägsen min på en annan kvinna som syns suddigt.

INSTÄLLD!!

 

Mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck är globala problem som tar sig olika uttryck i olika delar av världen. "Yalda förlåtelsens natt" är en film som visar hur kvinnor i Iran utsätts för hedersnormer, skambeläggs och dödas. Samma förtryckande struktur finns även i Sverige men tar sig andra uttryck. Filmvisningen efterföljs av ett samtal där Mehrdad och Zahra Darvishpour utgår från filmen och delar med sig av sina kunsskaper om jämställdhet, hedersvåld och mänskliga rättigheter samt sitt personliga engagemang mot diktaturen i Iran.

Filmens innhåll:

22-åriga Maryam är dömd till döden för att genom en olyckshändelse ha dödat sin man. Enligt iransk lag kan den dömde bli benådad om man blir förlåten av offrets familj. Maryams livsöde ska nu direktsändas i TV inför tusentals tittare. Liknande TV-program där dömda brottslingars öde avgörs inför publik förekommer i verkligheten i dagens Iran.

Efterföljande samtal:

Efter filmvisningen kommer ett samtal att hållas med Mehrdad och Zahra Darvishpour. Mehrdad är lektor vid Mälardalens högskola och forskar kring jämställdhet, hedersvåld och mångfaldsfrågor. Zahra har fil master i media och är journalist och filmkritiker. Både Mehrdad och Zahra har sitt ursprung i Iran och har engagerat sig mot den iranska diktaturen. Båda driver kampanjer i Sverige och internationellt för jämställdhet och mänskliga rättighter samt att få bland annat iranska män att bryta mot hederskulturen.

VAR: Bio Elektra, Sintervägen 6, Västerås

KOSTNAD: Deltagandet är kostnadsfritt

SISTA ANMÄLNINGSDAG:

Anmäl dig

Kontakt