Friluftsliv
Länet ska ha ett rikt friluftsliv och naturen ska vara tillgänglig för alla. För att utveckla friluftslivet behöver vi arbeta tillsammans mot samma mål. Sverige har tio mål för friluftsliv som ska uppnås till år 2020.

Tio gemensamma mål
Friluftslivet ger oss hälsa, naturförståelse och regional utveckling. Det är några av utgångspunkterna för Sveriges tio mål för friluftsliv som ska uppnås till år 2020. Du kan läsa mer om målen på Naturvårdsverkets webbplats.
Sveriges friluftsmål (Naturvårdsverket)
De ideella organisationerna och föreningarnas engagemang är avgörande för att kunna erbjuda aktiviteter och kunskap om friluftsliv. Friluftsliv bedrivs till stora delar oorganiserat. Det personliga engagemanget för friluftsliv i natur- och kulturlandskapet är en stark drivkraft.
Friluftsliv definieras som vistelse utomhus i natur- och kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling.
På Naturvårdsverkets webbplats finns detaljerad information om målen:
2. Starkt engagemang och samverkan
4. Tillgång till natur för friluftsliv
5. Attraktiv tätortsnära natur
6. Hållbar regional tillväxt och landsbygdsutveckling
7. Skyddade områden som resurs för friluftslivet
8. Ett rikt friluftsliv i skolan
Vem ansvarar för arbetet?
För goda möjligheter att förbättra friluftslivet lokalt är det viktigt med samarbete och dialog mellan
- myndigheter
- kommuner
- föreningar
- företag
- markägare.
Naturvårdsverket står för nationell samordning. På regional nivå har Länsstyrelserna en samordnande och vägledande roll.

Friluftsguiden Naturkartan
Naturkartan är din digitala besöksguide till länets besöksvärda natur- och kulturområden.
Aktuella bidrag och projekt
Kommuner, ensamma eller tillsammans med lokala aktörer, kan söka stöd för lokala naturvårdsinsatser (LONA-bidrag) för att delfinansiera olika naturvårdsprojekt. Bidraget kan användas till projekt som främjar friluftslivet.
I LONA-registret kan du läsa om alla pågående och avslutade LONA-projekt i Sverige. Du får fram projekt i Västmanlands län genom att filtrera på län. Tips! Kryssa i rutan ”Gott exempel” i sökningen så ser du ett urval av olika projekt som utmärker sig lite extra.
Riksintressen för friluftsliv
Områden som pekas ut som riksintresse för friluftsliv har stor betydelse för människors vistelse ute i naturen. Riksintresse för friluftsliv är inget absolut skydd men friluftsvärdet ska prioriteras högt i dessa områden när frågor om markanvändning avgörs, till exempel i samband med att kommunerna tar fram nya översikts- och detaljplaner. Pågående jord- och skogsbruk påverkas inte av utpekande av riksintresse.Förslagen till länets riksintressen för friluftsliv togs fram under 2013 i samverkan med Västmanlands kommuner.
Läs mer om riksintressen för friluftsliv på Naturvårdsverkets webbplats.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.