14 jan 2020 klocka 09.30 - 16.00

Kurs i sortval inom ekologisk grönsaksodling

Kål blad

Vad ska man tänka på när man väljer sorter? Hur tänker jag som odlare när det gäller sortval? Det är några av frågeställningarna på kursen som utförs på uppdrag av Länsstyrelsen i Uppsala län och bekostas av Landsbygdsprogrammet.

Program

9.30-10.00 Matigt fika

10.00 Elisabeth Ögren, Jordbruksverket Vad ska man tänka på när man väljer sorter? När är det viktigt med resistenta sorter? Regelverk för ekoutsäde, OrganicXseeds m.m.

10.40 Diskussion i smågrupper Hur tänker jag som odlare när det gäller sortval? Bra och dåliga erfarenheter? Vilka frågeställningar står jag inför?

11.20 Per Wålstedt, Wålsteds Gård
https://walstedtsgard.se/index.htmllänk till annan webbplats
Wålstedts lantbruk har sina odlingar på åkrarna i byn Hagen i Dala-Floda. Här har det odlats ekologiskt och KRAV-märkt sedan 1985. Odlingarna omfattar frilandsgrönsaker och rotfrukter såsom potatis och morötter men även spannmål och gräs till gårdens får. De har nyligen investerat i ett nytt lager och Per kommer bland annat att prata om sina erfarenheter av sortval vid lagring.

12.00-13.00 Lunch

13.00-13.40 Martin Fellkvist, Skilleby Trädgård
http://www.skillebytradgard.selänk till annan webbplats
Skilleby Trädgård drivs av Martin Fellkvist och Frida Thörn och har varit certifierade enligt KRAV och Demeter sedan starten 2001. Här odlas 3,5 hektar grönsaker på lerjord. Mellan grönsaksskiftena växer träd, buskar och andra fleråriga grödor. Här finns även 1200 kvadratmeter växthus. De säljer framförallt till restauranger, café och butik utan mellanhänder. Martin kommer att berätta om sina erfarenhet av sortval och dela med sig av några favoriter.

13.40-14.10 Promenad. Vad tar jag med mig från Pers och Martins erfarenheter?

14.10-14.40 Elisabeth Ögren om arbetet i kålrotsakademin och odling av kultursorter.

14.40-15.40 Fika och gruppdiskussioner
Grupp 1. Kultursorter med Elisabeth Ögren
Grupp 2. Sälja till restaurang med Martin Fellkvist
Grupp 3. Lagring och försäljning året runt med Per Wålstedt

15.40-16.00 Avslutning och utvärdering. Gemensam middag på kvällen som vi lagar tillsammans.

Anmälan

Gemensam middag på kvällen som vi lagar tillsammans.

Anmälan till kurs och ev. middaglänk till annan webbplats.

Kostnad

Kursen kostar 200 kr + moms.
Kostnaden för lunch och fika är 160 kr + moms.
Totalt 360 kr + moms som betalas via faktura.
När det gäller middagen på kvällen så delar vi på kostnaderna för råvarorna och löser det på plats.

Vägbeskrivning: Stabbymalmsvägen 60.

VAR: Ekensberg utanför Uppsala

KOSTNAD: Se text på sidan.

SISTA ANMÄLNINGSDAG:

Kontakt