Höns i hobbybesättning

Hönsflock utomhus i gräs

Foto: Pixabay

Går du i hönstankar eller har du redan byggt ett hönshus? Fler och fler skaffar höns och drömmer om att bli självförsörjande och kunna hämta ett nyvärpt ägg till frukosten.

Att ha höns är inte en struntsak. De kräver omsorg. Här lyfter vi de saker du behöver tänka på om du redan har eller funderar på att bli med höns.

Kontrollera om du behöver tillstånd

I detaljplanerade områden behöver du vanligtvis kommunens tillstånd för att skaffa höns. I tättbebyggda områden är tuppar ofta inte tillåtna. Bygger du om eller bygger nya stallbyggnader behöver du kanske ansöka om förprövning hos länsstyrelsen. Har du många djur kan du också behöva söka miljötillstånd.

Ge olika raser olika utrymme

Bestäm tidigt vilka hönsraser du vill ha, eftersom behovet av utrymme beror på hur stora de blir. På jordbruksverket.se finns information om antal hönor per kvadratmeter baserat på deras vikt. Dessa mått är absoluta minimimått och hönsen kan med fördel ha betydligt större.

Välj rätt hönshus

När du köper hönshus, välj ett som är tillräckligt stort och gärna lite större för framtida behov. Hönshuset ska ha sittpinnar, värpreden, fönster för dagsljus, bra ventilation och skydd mot drag. Hönorna ska ha tillgång till strö- eller sandbad, både utomhus och inomhus vintertid.

Säkra hönsgården

Hönsgården skyddar mot rovdjur och förhindrar att hönorna rymmer. Buskar eller tak ger trygghet, och hönorna bör kunna söka skydd i hönshuset vid dåligt väder. Bygg väggarna på fast underlag och använd metallnät under jorden eller en eltråd för att hindra rävar från att gräva sig in. Ett tak skyddar både mot rovfåglar och fågelinfluensa. En flyttbar hönsgård är praktisk för tillfälligt nytt område på tomten.

Ge hönsen sittpinnar och strö

Värphönor vill ha en sittpinne när det blir mörkt. Utan sittpinne blir hönor oroliga och får svårare att vila. Tänk på att sittpinnarna ska vara tillräckligt många, grova och rundade. För smala sittpinnar och sittpinnar med vassa kanter kan skada hönsen. Ströbadning är viktigt för att hönorna ska hålla fjäderdräkten i bra skick, eftersom de krafsar och gnider in löst material i fjädrarna.

Strömaterial behövs i värpredena och på hönshusets golv.

Faktablad - god livsmiljö för värphöns Länk till annan webbplats.

Foderautomat och vattenautomat, mat och bäddmaterial

Hönor äter gärna inte animaliska matrester, gräs, insekter och mask, men färdigt helfoder säkerställer alla näringsämnen. Du behöver även ge snäckskal för kalk och fosfor, viktiga för äggskal. Använd foderautomat för att undvika råttor och placera foder- och vattenautomater i hönshuset. Kontrollera att fodret inte fastnar och att vattnet inte fryser på vintern.

Håll koll på fotskabb

Fotkvalster är en vanlig parasit bland hobbyhöns och orsakas av ett kvalster. Parasiten orsakar förtjockad och skrovlig hud på ben och fötter hos framför allt tamhöns. Det är inte dödligt, men förutom hudförändringar kan symtom som klåda och hälta förekomma. Så snart fotkvalster konstaterats bör det behandlas. Kvalsterna sprids ofta via småfåglar.

Fotskabb hos fjäderfä - SVA Länk till annan webbplats.

Du måste registrera dina höns

Alla hönsägare måste sedan 21 april 2021 rapportera sina höns till Jordbruksverket, oavsett antal eller om det är på hobbynivå. Anläggningen ska registreras av ansvariga även om de inte äger djuren. Reglerna underlättar smittspårning och förhindrar smittspridning. Höns får inte utfodras utomhus utan skyddande tak för att undvika fågelinfluensa. Registrering hos Jordbruksverket är enkel och du loggar in med BankID.

Registrering och godkännande - fjäderfän och andra fåglar i fångenskap - Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss