Goda exempel

Länsstyrelserna har ett regeringsuppdrag om att samla goda exempel på åtgärder som kommuner och andra aktörer gör för att minska risken för ökad smittspridning. På den här sidan samlar vi goda exempel på åtgärder som har gjorts i Västmanland, som kan inspirera dig och din organisation i arbetet med att minska smittspridningen.

Under nästan hela 2020 har Sverige varit präglat av den fortfarande pågående coronapandemin. Men det kunde inte stoppa eleverna på Gäddgårdskolan i Arboga att sprida julglädje genom en egenproducerad musikvideo. Temat blev högaktuellt; att fira jul – men också budskap om att hålla avstånd.

Jullåten Håll avstånd i jul och musikvideon producerades under oktober och november månad. Projektledare har varit fritidspedagogen Jonas Rundberg men initiativet kom från eleverna själva.

Arbogaelever släpper musikvideo om att fira jul och att mota covid-19 i grind - Arboga kommunlänk till annan webbplats

Nu gäller det att vi håller i och håller ut! Några av Arbogas kommuninvånare delar med sig av vad de gör för att stoppa smittspridningen Vad gör du?

https://fb.watch/1RTwnA5H3i/länk till annan webbplats

Smittan ökar mest bland unga vuxna så därför har Fagersta kommun dragit igång en kampanj riktad till den målgruppen. I samband med detta stod de bland annat på Brinellskolan och informerade om kampanjen.

Tävling

"Hur hälsar du nu under covid-19 istället för att kramas eller ta i hand? Kör du foot shake, elbow bump, namaste eller wave?"

Elever på skolan kunde skicka in en film som visar hur de hälsar med möjlighet att vinna presentkort.

 

Foto från Brinellskolan som visar monter och informationsmaterial för kampanjen.

Monter med informationsmaterial på Brinellskolan i Fagersta. Foto: Lena Bylund

Foto av kampanjknappar med olika hälsningssätt - "Foot shake", "Elbow bump" mm

Kampanjknappar som visar olika "coronasäkra" sätt att hälsa. Foto: Lena Bylund

Kollektivtrafikförvaltningen skickar personliga vykort till alla gymnasieelever som har närmare än 6 km till skolan, och
uppmanar dem att gå eller cykla.

På Kollektivtrafikförvaltningens webbplats går det att se beläggningsgraden/linje, för att underlätta för resenärer att
undvika turer med risk för trängsel.

När reser många?länk till annan webbplats

Flera ryttarföreningar i länet har anpassat sin verksamhet för att minska smittspridningen. När ridläraren hade ont i halsen och snuva höll Arboga Ryttarsällskap en digital ridlektion med handledning på distans.

Mälardalens Distansryttarförening har gjort en digital utmaning, öppen för ryttare i alla discipliner att rida 16 mil på åtta veckor. Tanken är att utmaningen blir en morot för att hålla igång när ordinarie tävlingar är inställda.

Surahammars Ryttarförening tog med ponnyn Tango till äldreboendet i Ramnäs, där hon spred glädje bland både boende och personal.

 

Ponny hälsar på äldre person i rullstol medan personal tittar på.

Riksidrottsförbundet-SISU Västmanland startade hashtaggen #rörelsepepp på sociala medier och har lagt ut enkla rörelseövningar att genomföra utomhus och enskilt. Under #folkbildningspepp erbjuds kostnadsfria digitala utbildningar och seminarier i olika teman kopplat till idrotten och covid-19. Bland annat finns utbildningar om föreningsekonomi, utvecklig av barn- och ungdomsidrott och engagemang för moderna föreningar.

 

Ponny hälsar på äldre person i rullstol medan personal tittar på.

Västerås Rönnby IBKs innebandyspelare har under tre veckor volontärarbetat i en matbutik för att göra en samhällsinsats under pandemin. Innebandydamerna plockade varor till riskgrupper som inte kan eller vill komma in i butiken för att handla. Tränaren, som också hoppade in och jobbade deltid i butiken, menar att det kan ha en positiv effekt även på de sportsliga prestationerna.

Mälardalens högskola (MDH) följer alla Folkhälsomyndighetens råd och har anpassat verksamheten efter detta. Det gör att alla studenter inte kommer att komma till campus dagligen utan några kommer fortsatt att få undervisning digitalt medan andra får komma till campus.

Högskolan har valt att prioritera förstaårsstudenter, examinationer och praktiska moment på campus. De har också vidtagit extra skyddsåtgärder, förutom råden om avstånd, när det gäller moment där personer kommer nära varandra.

MDH kommer att ha en informationskampanj på plats och dessutom ska de ha välkomstvärdar som – förutom att vägleda nya studenter på campus och välkomna dem till MDH – ska hjälpa till att påminna om att hålla avstånd och svara på frågor.

MDH tar inte emot allmänhet på campus och har inga publika event under läsperiod 1, d v s fram till 8 november, sedan tas ett nytt beslut för läsperiod 2.

Högskolan kommer inte att tillåta studie- och arbetsresor utomlands fram till 31 december, men de kommer att ta emot internationella studenter.

Alla lokaler är anpassade så att det går att hålla avstånd och ingenstans kommer de att ta in mer än 50 personer. Tentatillfällen läggs så att de har olika starttid för att undvika att många människor möts. De medarbetare som kan arbetar hemifrån.

Fagersta drev under sommaren en kampanj med budskapet ”Simma inte i stim, håll avstånd!”. Skyltarna uppmanar besökare att hålla avstånd på de kommunala badplatserna och på andra platser där det samlas mycket folk. Kampanjen har också synts i kommunens sociala medier och på webbplatsen.

Kommunen skickade också ut ett vykort med budskapet ”Det här gäller dig: Håll i och håll ut” till alla hushåll i Fagersta kommun.

Kollage av bilder från Facebook gällande kampanjen Simma inte i stim.

I Arboga har kommunen arbetat med att lyfta människor i intervjuer och filmer. Syftet är att ge en mer personlig känsla i kommunikationen och visa hur människors beteende kan påverka samhället.

Kulturskolan har haft livesända evenemang utomhus istället för produktioner inför publik. Biblioteket har utökad vernissagetid för en utställning, för att sprida ut besökarna, och det går även att boka ett besök på egen hand.

Västerås stad uppmanar sina invånare att besöka nya platser, där det inte är lika mycket folk och där besökaren kan njuta av sommaren på ett tryggt och säkert sätt. Kommunen har en smultronställekarta med kända och okända platser att besöka. Den som vill kan även tipsa andra om sina favoritplatser genom att lägga till dem i kartan.

Smultronställekartanlänk till annan webbplats

I Västerås har sommarvärdar funnits vid välbesökta besöksmål och påmint om att hålla avstånd.

Invånarna kan rapportera in om de upplever trängsel till kommunen genom telefon eller app, så att åtgärder kan sättas in.

Kommunen tycker de har fått god respons på kommunikationsinsatserna. De har märkt att de har fått färre frågor om corona och anmälningar om trängsel på allmänna platser till växeln och via sociala medier.

Inom integrationsprojektet "Kvinna in i Sverige" i Köping har man valt att prata om nyheterna kring covid-19 på sina språkträningspass. Vissa av kvinnorna i projektet är analfabeter och har genom denna dialog fått en ökad förståelse för hur Sverige hanterar covid-19 och råden som myndigheterna förmedlar ut.

Kontakt