Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
22 maj – Internationella dagen för biologisk mångfald

På länsstyrelsen jobbar vi på olika sätt för främjande och bevarande av den biologiska mångfalden. Det handlar om allt från naturvårdssatsningar och bidrag till prövning och tillsyn.
Idag, den 22 maj, uppmärksammar vi den internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen har instiftats av FN för att uppmärksamma betydelsen av biologisk mångfald för livet på jorden.
I dag är den biologiska mångfalden kraftigt hotad till följd av avskogning, jordbruk, utsläpp, skräp och klimatförändringar som alla påverkar den biologiska mångfalden på olika sätt, säger Rebecka Bjurhall, miljömålssamordnare vid Länsstyrelsen Västernorrland.
Biologisk mångfald handlar inte bara om växter och djur utan också om människor och vårt behov av en levande, fungerande och hälsosam natur.
Biologisk mångfald är en förutsättning för att naturen ska kunna ges oss olika ekosystemtjänster som vi människor inte klarar oss utan. Som exempelvis vatten, ren luft och pollinering av våra grödor, säger Rebecka Bjurhall.
Främjande och bevarande arbete
På länsstyrelsen jobbar vi på olika sätt för främjande och bevarande av den biologiska mångfalden. Det kan exempelvis handla om olika naturvårdssatsningar, områdesskydd, inventering av hotade arter, bekämpning av invasiva arter, mark- och vattenvårdsprojekt, med mera.
En annan viktig del handlar om uppdrag att fatta beslut om tillstånd och dispenser för naturskydd, skydd för djur och växtarter, prövning och tillsyn av vattenverksamhet, liksom yttranden och tillstånd för mineralfyndigheter, miljöfarlig verksamhet, kemiska produkter och avfall.
Länsstyrelsen administrerar även LONA- och LOVA-bidrag som stimulerar det lokala naturvårds- och vattenarbetet. Dessa främjar också det lokala och regionala arbetet för ökad biologisk mångfald.
Mer information
Hur mår miljön i Västernorrland? Det kan du läsa mer om i den regionala miljömålsuppföljningen:
Ett av Agenda 2030-målen handlar om biologisk mångfald. Mer information om detta finns på webbplatsen globalamalen.se:
Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald, webbplatsen globalamalen.se Länk till annan webbplats.
I Sverige har vi också ett flertal miljökvalitetsmål som syftar till att bevara och utveckla den biologiska mångfalden. Mer om det finns på webbplatsen sverigesmiljomal.se:
Miljömålen, webbplatsen sverigesmiljomal.se Länk till annan webbplats.
Lär dig mer om invasiva arter i sommar
Vill du lära dig mer om invasiva arter? Besök gärna naturum Höga Kusten vid Skulebergets fot: Hela långhelgen den 6-8 juni pågår aktiviteter för alla åldrar på temat invasiva arter. Lär dig mer eller testa dina kunskaper.
Årets tillfälliga utställning där handlar också om invasiva arter.
Vårprogrammet 2025, Naturum Höga Kustens webbplats Länk till annan webbplats.
Mer information om Länsstyrelsen Västernorrlands arbete kring invasiva främmande arter: