Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så fördjupar länsstyrelserna stödet till kommunernas brottsförebyggande arbete

Två händer som håller varsin pussebit nära varandra men inte ihopsatta.

Länsstyrelserna har nu gemensamt slutredovisat det regeringsuppdrag som syftar till att fördjupa stödet till kommunerna i enlighet med den nya lagstiftningen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete. Uppdraget som inleddes 2023, har utförts parallellt av Länsstyrelserna och Brottsförebyggande rådet (Brå). Slutrapporten beskriver både gemensamma åtgärder och insatser utförda av respektive länsstyrelse.

Den nya lagstiftningen ställer tydliga krav på kommuner att bedriva ett systematiskt och kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete. För att möta dessa krav har Länsstyrelserna och Brå arbetat i nära samverkan och erbjudit ett praktiknära stöd, anpassat efter kommunernas specifika behov, säger nationella samordnaren Malin Wiktoreng.

Bred samverkan och lokalt anpassade åtgärder

Inom ramen för uppdraget har Länsstyrelserna genomfört en rad utbildningsinsatser för kommunernas tjänstepersoner samt förvaltnings- och politiska ledningar. Erfarenhetsutbyten mellan kommuner, både inom och över länsgränser, har bidragit till att sprida kunskap och stärka det lokala brottsförebyggande arbetet. Genom kontinuerliga nätverksträffar för kommunala samordnare och kommunpoliser har länsstyrelserna dessutom erbjudit stöd kring specifika metoder och arbetssätt.

Vi ser att det varit särskilt värdefullt när kommuner med liknande utmaningar kunnat dela erfarenheter och lärdomar, säger Rickard Silva företrädare för länsstyrelsernas nationella samordning.

Ulrika Viklund, samordnare för det brottsförebyggande arbetet vid Länsstyrelsen Västernorrland, fyller i:

Länsstyrelsen har mer effektivt kunnat bidra med aktuell relevant forskning och erfarenheter från andra kommuner i landet då vi fått en djupare bild och förståelse för enskilda kommuners utmaningar och möjligheter, vilket gör att stödet blir mer träffsäkert.

Fokus på lokala behov

En av framgångsfaktorerna i arbetet är hur stödet utformats i dialog med varje kommuns unika förutsättningar. Länsstyrelserna har därigenom fått en närmare kontakt med kommunledningarna och kunnat identifiera lokala behov och utmaningar på ett djupare plan.

Samordnarrollen i kommuner kan upplevs som ensamt och att själv driva processer i kommunen kan vara en utmaning. Stödet från länsstyrelsen kan då upplevas som extra positivt, säger Ulrika Viklund.

Under uppdragets gång har Länsstyrelserna också fördjupat sin förståelse för flera komplexa brottsproblem, bland annat välfärdsbrottslighet, demokratihotande brott, bedrägerier, penningtvätt, miljö- och livsmedelsbrott samt våld i nära relationer.

Vägen framåt

Länsstyrelserna fortsätter nu arbetet genom fortsatt samverkan, fler utbildningsinsatser och nätverksforum för att långsiktigt stärka det brottsförebyggande arbetet i hela landet.

Vill du läsa rapporten i sin helhet? Den finns att ladda ner på följande sida:

Slutrapportering: Uppdrag att utveckla det regionala stödet till kommunerna i det brottsförebyggande arbetet

Vill du veta mer om Länsstyrelsen Västernorrlands brottsförebyggande arbete? Mer information finns på följande sida:

Brottsförebyggande arbete

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Följ oss