Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Årsredovisningen för 2024 är klar

Länsstyrelsen Västernorrland har färdigställt årsredovisningen för 2024. Ett år som präglats av regional utveckling och grön omställning men också beredskap och uppbyggnad av totalförsvaret i länet.
Årsredovisningens 200 sidor ger en bra bild av Länsstyrelsen Västernorrlands mångfacetterade verksamhet. I årsredovisningen synliggörs också hur vi på olika sätt bidrar till att främja länets utveckling.
Vi har ett bra år bakom oss. Vi har många duktiga och engagerade medarbetare som bidrar till att göra Västernorrland till ett bättre län att bo och verka i, säger landshövding Carin Jämtin.
En viktig del i detta är att utveckla effektiva processer för vår tillsyn- och prövningsverksamhet. Under året har olika processer och samarbeten utvecklats för att: göra arbetet effektivare, skapa attraktiva möjligheter till etableringar och utveckling för företag i vårt län.
Länsstyrelsens roll i det arbetet är dels att i en reaktiv fas granska miljö, vatten och andra frågor. Men lika viktigt är den proaktiva fasen där länsstyrelsens roll är att delta tidigt i processer för att möjliggöra kortare ledtider för investeringar och nyetableringar, säger Carin Jämtin.
Länsstyrelsen har flera viktiga roller i uppbyggnaden av totalförsvaret genom sitt ansvar för det civila försvaret i länet. Under 2024 sjösatte Länsstyrelsen Västernorrland sin krigsorganisation och började öva den.
Vi ser att kommunerna och regionen i vårt län arbetar väl framåt för att ta ansvar för att bygga upp totalförsvaret. Tillsammans stärker vi totalförsvaret i vårt län, säger Carin Jämtin.
Vad innehåller årsredovisningen?
Årsredovisningen beskriver vad vi har gjort under året och vilka resurser vi använt för detta. I årsredovisningen redogörs också för våra uppgifter i länsstyrelseinstruktionen och de uppdrag och krav som anges i regleringsbrevet samt andra regeringsbeslut.
Några av de områden vi redovisar:
- Livsmedelskontroll, djurskydd och allmänna veterinära frågor
- Regional tillväxt och infrastrukturplanering
- Hållbar samhällsplanering och boende
- Energi och klimat
- Kulturmiljö
- Samhällsskydd och beredskab
- Naturvård och miljöskydd
- Areella näringar
- Folkhälsa, jämställdhet och integration.