Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Årets miljömålsuppföljning: Inget miljömål nås till 2030 utan intensifierade åtgärder
Länsstyrelsen Västernorrlands uppföljning av miljömålen visar att inget av de fastställda miljömålen förväntas nås i länet till år 2030 med dagens styrmedel och insatser. Rapporten lyfter dock flera områden där viktiga framsteg görs. Exempelvis minskade utsläpp av växthusgaser och nästan uppnådda mål för Frisk luft och Grundvatten av god kvalitet.
Det är tydligt att vi står inför stora utmaningar i Västernorrland. Vi måste intensifiera våra ansträngningar och prioritera åtgärder för biologisk mångfald, vattenmiljöer och minskad klimatpåverkan, särskilt inom transportsektorn, säger Rebecka Bjurhall, miljömålssamordnare vid Länsstyrelsen Västernorrland.
Västernorrlands län, likt flera andra län i landet, befinner sig i ett skede där stora investeringar och etableringar planeras och genomförs som förväntas bidra till industrins omställning till hållbar produktion, ökad sysselsättning och inflyttning. Tillgång till fossilfri energiproduktion är en av drivkrafterna och flera av investeringarna handlar om produktion av fossilfria drivmedel, vilket bidrar till klimatmålen. Samtidigt tas mark och naturresurser i anspråk för att kunna etablera och utveckla industrier, vilket kan påverka miljön negativt i andra avseenden.
Vi ser att det finns potential för Västernorrland att bli en ledande region inom grön omställning och hållbar utveckling. Det förutsätter att vi har ett helhetsperspektiv och förmåga att göra avvägningar och prioriteringar för att både kunna bidra till minskade koldioxidutsläpp och stärkt biologisk mångfald. Vi behöver arbeta i nära dialog tillsammans med kommuner, företag och invånare för att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling för kommande generationer, avslutar Rebecka Bjurhall.
Rapportens nyckelresultat och utmaningar
- Biologisk mångfald: Målen för Levande skogar, Myllrande våtmarker, Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv nås inte. Fragmenteringen av skogar och avverkning av gamla skogar kvarstår som stora utmaningar.
- Giftfri miljö: Det finns 2 900 potentiellt förorenade områden i länet, vilket kräver omfattande insatser för sanering och efterbehandling.
- Klimatmålet: Utsläppen av växthusgaser har minskat med 56 procent sedan 1990. Men takten måste öka ytterligare för att nå målen för 2030 och framåt.
- Resurser och samverkan: Bristande ekonomiska och personella resurser samt otillräckliga data hindrar utvecklingen. Bred samverkan och ökat stöd till kommuner och lokala projekt är avgörande.
Viktiga åtgärder som behövs framåt
- Förstärkt restaureringsarbete: Återställning av våtmarker och vattenmiljöer samt skydd av biologiskt värdefulla skogar.
- Sanering av förorenade områden: Prioritera högriskområden och utnyttja statliga medel där det saknas ansvariga aktörer.
- Stärkta klimatsatsningar: Öka insatserna för att minska utsläppen från transport och industri.
- Utveckling av cirkulär ekonomi: Stödja lokala initiativ för resurshushållning och hållbar konsumtion.
- Förstärkt miljöövervakning: Tillhandahålla bättre statistik och underlag för kommuner och regionala aktörer.
Mer information
Rapporten finns tillgänglig i sin helhet på webbplatsen för samverkansorganet Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet, RUS:
Mer information om Länsstyrelsen Västernorrlands miljömålsarbete finns på följande sida:
- Sveriges miljömål, som i år har funnits i 25 år, ger förutsättningar för ett strukturerat miljöarbete och en systematisk uppföljning av detta. Arbetet med miljömålen är Sveriges sätt att arbeta med den miljömässiga dimensionen av Agenda 2030, världens gemensamma agenda för hållbar utveckling. Det generationsmål som riksdagen beslutat om anger att vi ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta till nästa generation. För att hålla koll på att vi är på väg i den riktningen följs 16 specifika miljökvalitetsmål upp. Med hjälp av mätningar och inrapporterade åtgärder följer vi upp om målen är på väg att uppnås.
- Länsstyrelsen har uppdraget att samordna det regionala arbetet för att vi ska uppnå de svenska miljömålen. Vi arbetar tillsammans med kommuner, näringsliv, frivilliga organisationer och andra aktörer för att miljömålen ska få genomslag i länet och miljön ska bli bättre. I uppdraget ingår det även följa upp miljömålen i en årlig uppföljning.
- Den regionala årliga uppföljningen är underlag till den nationella uppföljningen som lämnas till regeringen av Naturvårdsverket. Det är också en kunskapskälla om miljöarbetet och miljötillståndet i länen. Samverkansorganet Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet, RUS, kommer ta fram en samlad analys av årets regionala uppföljning.