Vind i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länet har fått ett nytt naturreservat och två befintliga reservat har utvidgats

Solen strilar ner mellan grånade trädstammar.

Västernorrlands läns senaste naturreservat heter Öster om Trattbergssjön och ligger i Örnsköldsviks kommun.

Den 16 december 2024 fattade landshövding Carin Jämtin beslut om ett nytt naturreservat och två har utvidgats. Det nya naturreservatet heter Öster om Trattbergssjön och ligger i Örnsköldsviks kommun. De två utvidgade naturreservaten är Vignässkogen i Sollefteå kommun och Finn-Stenbittjärnbäcken i Kramfors kommun.

Syftet med de nya områdesskydden är att bevara biologisk mångfald och värdefulla naturmiljöer. Mer specifikt så rör det sig om brandpräglade barrnaturskogar och gamla lövrika grannaturskogar säger Jonas Salmonsson, reservatsbildare vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Grannaturskog med brandspår dominerar i nytt reservat

Det nya naturreservatet Öster om Trattbergssjön är en nordsluttning med grannaturskog med en del lövträd, främst björk. En mindre del tall finns på toppen, där några är riktigt grova och gamla. Det finns märken och skador från skogsbrand, så kallade brandljud, i en stor andel av de levande träden i skogen. Att även gran och björk har brandljud vittnar om att den senaste branden i området var av lågintensiv karaktär. Med det menas att den branden inte var så kraftig att träd som oftast dödas av skogsbrand, denna gång bara blev skadade och överlevde.

Några rödlistade arter som hittats i området är bland andra kortvingen Olisthaerus substriatus, lavarna garnlav, lunglav och vitskaftad svartspik samt vedsvamparna ullticka, granticka, violmussling, doftticka och lappticka.

Sammantaget utgörs områdets prioriterade bevarandevärden av en grandominerad naturskog där naturvärdena kommer att utvecklas med tiden.

Liggande döda grånade träd bland tallar och stenar.

I Vignässkogen finns äldre tallskog med gott om död ved och många rödlistade arter. Foto: Jonas Salmonsson

Brandpräglad barrnaturskog och lövrik granskog

I Vignässkogens norra delar finns lövrika granskogar med grova björkar och aspar. I sydost dominerar brandpräglad gammal tallskog, bitvis på hällmark med rikligt inslag av torrakor (döda träd) och lågor (döda träd som fallit till marken) från tall. Inom området har spår från minst fem bränder hittats. I sydväst och nordost består skogen av, bitvis hänglavsrik, flerskiktad granskog med gott om död ved och en hel del gamla naturvärdesgranar. I delar förekommer grova aspar och gamla grova asplågor. Det finns spår av äldre skogsbruk från tidigt 1900-tal men idag har skogen återfått många naturvärden. Här har bland annat den starkt hotade skalbaggen större barkplattbagge påträffats. I grannaturskogen finns bland annat vedsvampar som rosenticka, doftskinn och lappticka.

Sammantaget utgörs de prioriterade bevarandevärdena av äldre granskog med gott om död ved och många rödlistade arter. Det finns även brandpräglad tallskog med många riktigt gamla tallar och en hög andel död tallved. Det går även att se spår av brand i form av brandljud och kol i marken.

Tjock stam på en gran i förgrunden, tunnare granar med lavar syns längre bort.

I Finn-Stenbittjärnbäcken finns många äldre aspar. Foto: Jonas Salmonsson

Lövrik gammal granskog i Finn-Stenbittjärnbäcken

Finn-Stenbittjärnbäcken består dels av en fin bäckravin med gamla granar och lövträd. I de västra delarna av området finns grandominerad barrnaturskog. Här finns också partier med stort inslag av lövträd samt arter knutna till asp, björk och sälg - bland annat kandelabersvamp och doftticka. I hela området finns gott om granar som är över 150 år.

I östra delen av området finns en kolmila från 1906.

Kontakt

Jonas Salmonsson

Naturvårdshandläggare

Anna-Maria Eriksson

Naturvårdshandläggare

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Följ oss