Risk för gräsbrand i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Samverkan över kommungränser mot välfärdsbrott och arbetslivskriminalitet

I Västernorrlands län såväl som i andra delar av norra Sverige finns det planer på att etablera industriinvesteringar. För länet innebär det stora möjligheter, men det är också viktigt att vara medveten om de risker som följer med samhällsomvandlingen, särskilt när stora ekonomiska resurser är involverade.

AVBROTT Västernorrland är ett nätverk som initierats och samordnas av Härnösands kommun. Syftet med nätverket är att förebygga, motverka och hantera arbetslivsrelaterade brott och otillbörlig påverkan, ekonomisk brottslighet, kriminella nätverk, oegentligheter och korruption. Under 2024 har fyra möten anordnats och dessa har resulterat i både kunskapshöjning och erfarenhetsutbyte. Under onsdagen samlades några av länets brottsförebyggande samordnare, kommunala säkerhetssamordnare, kommunpoliser och representanter från PTL och Torsboda Industrial Park för att diskutera bland annat de risker som finns kopplat till välfärdsbrott och arbetslivskriminalitet.

Det regionala och lokala brottsförebyggande arbetet bör innefatta både riskbedömningar av sårbarheter inom verksamheter och kunskapshöjande insatser för att motverka ekonomisk brottslighet i samband med etableringar i länet, säger Olivia Lindqvist, Brottsförebyggande samordnare, Timrå kommun.

I andra delar av norra Sverige där industrisatsningen kommit längre har betydelsen av samverkan mellan många olika instanser identifierats. Denna samverkan är avgörande, inte bara för att förbereda sig inför och dra nytta av de positiva effekterna av en etablering, utan också för att förebygga och motverka social problematik och brottslighet.

Tidig och systematisk samverkan med flera aktörer är av stor vikt för att kunna motverka och förebygga brottslighet som är kopplat till industrisatsningar, säger Anna-Karin Hasselborg, Brottsförebyggande samordnare, Härnösands kommun.

Regional samverkansöverenskommelse ska motverka organiserad brottslighet

Länsstyrelsen Västernorrland planerar tillsammans med länets kommuner, Region Västernorrland samt Polismyndigheten PO Västernorrland att under början av 2025 skriva under en regional samverkansöverenskommelse för att motverka organiserad brottslighet. Ett särskilt fokus ligger på att försvåra välfärdsbrottslighet och arbetslivskriminalitet, med särskild uppmärksamhet på förekomsten av kriminalitet kopplat till etableringar.

Välfärdsbrott och arbetslivskriminalitet påverkar inte bara våra verksamheter och välfärdssystem utan även enskilda människor i vårt samhälle. Vi behöver arbeta aktivt med att upptäcka, förebygga och motverka detta och för att få störst genomslagskraft behöver vi göra det gemensamt i länet, säger Ulrika Viklund, Brottsförebyggande samordnare, Länsstyrelsen Västernorrland.

Kontakt

Ulrika Viklund

Samordnare för brottsförebyggande arbete

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Följ oss