Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Sex naturområden i länet blir nya naturreservat
Den 27 november 2024 fattade landshövding Carin Jämtin beslut om att inrätta naturreservaten Rörmyranskogen och Tängstaskogen i Sollefteå kommun, Rudtjärnberget i Kramfors kommun, Nedre Mjällådalen i Timrå kommun samt Styggberget och Djup-Hortenskogarna i Ånge kommun. Dessutom inrättas biotopskyddsområdet Viskansbäcken i Sundsvalls kommun.
Syftet med de nya områdesskydden är att bevara biologisk mångfald och värdefulla naturmiljöer. Mer specifikt så rör det sig om ett skogs- och myrmosaikområde, brandpräglade barrnaturskogar, gamla grannaturskogar samt värdefulla vattendrag säger Pernilla Hansson, reservatsbildare vid Länsstyrelsen Västernorrland.
Skogs- och myrmosaik med gammal tallskog
Knappt en mil öster om Junsele ligger Rörmyranskogen. Naturreservatet är 143 hektar stort och består av en mosaik av skogar, trädbevuxna myrar och öppna våtmarker. I reservatets norra del rinner vattendraget Sågån/ Kläppsjöbäcken.
Skogen i reservatet består till största del av brandpräglad barrnaturskog. Här finns det många gamla tallar som är mellan 200 och 300 år gamla, men även ännu äldre tallar förekommer. I skogen finns många spår av äldre tiders bränder som exempelvis brandskadade träd med så kallade brandljud, kolade högstubbar och tallågor. På en del av de gamla tallarna växer tallticka och på tallågor har dvärgbägarlav hittats. Dessa arter är exempel på rödlistade arter som är knutna till den här typen av gamla tallskogar och som är ovanliga i dagens brukade skogslandskap.
Kring reservatets våtmarker och längs bäcken finns sumpskogar och fuktiga stråk med gammal granskog med inslag av gamla lövträd. Här hittar man en hel del liggande döda granar och i dessa miljöer har fynd av de rödlistade arterna ullticka, kötticka och granticka gjorts. I Sågån/ Kläppsjöbäcken som är utpekat som ett nationellt värdefullt vattendrag finns flodpärlmussla.
För att gynna naturvärden knutna till brandpräglad skog kan naturvårdsbränningar och andra åtgärder för att efterlikna vissa för tajgan typiska effekter av brand komma att genomföras i området, säger reservatsbildare Pernilla Hansson.
Magra tallskogar med nästan tusenåriga spår av brand
Styggberget och Djup-Hortenskogarna ligger i Ånge kommun, sydväst om Överturingen vid länsgränsen till Jämtland. Reservaten är 144 respektive 74 hektar stora och utgörs av starkt brandpräglade tallskogar.
En brandhistorisk studie i området har påvisat spår av mer än hundra skogsbränder med den äldsta så långt tillbaka som år 1151 och den senaste från mitten av 1970-talet.
Tallskogarna kring Djup-Horten och Styggberget är i huvudsak lågproduktiva med senvuxna träd i klena dimensioner och bitvis stavatallskaraktär. Det är gott om gamla tallar över 200 år och spår av bränder syns i form av brandljud och gamla, brända tallågor som finns väl spritt. Det förekommer även kolade högstubbar och lumpade gamla tallstockar.
Skogarna har påverkats av tidigare dimensionsavverkningar men har i huvudsak lämnats orört sedan dess, endast ett fåtal spår finns från senare tid. Tack vare den ringa sentida påverkan av skogsbruk finns många fynd av rödlistade arter, inte minst brandgynnade insekter, som trivs i den här typen av äldre, senvuxna skogar med god kontinuitet av gammal tallved av hög kvalitet.
Då skogarna är så starkt brandpräglade och hyser många brandgynnade arter ska naturvårdsbränning och andra åtgärder för att efterlikna vissa för tajgan typiska effekter av brand genomföras i reservaten.
Lövrik naturgranskog
Nordväst om Bollstabruk ligger Rudtjärnsberget. Här finns lövrik grannaturskog och gammal hällmarkstallskog. I delar av området finns rikligt med död ved från gran och lövträd. I hällsmarkstallskogen finns en hel del äldre tallar men sparsamt med död ved.
I mitten av området finns en sänka. Här hittar man den finaste grannaturskogen i området med gamla träd, både gran, björk och asp och mycket död ved. Den döda veden gör att många ovanliga arter trivs till exempel vedsvampar som lappticka, rynkskinn, doftticka och stor aspticka.
Väster om sänkan finns en liten, värdefull tallskog på hällmark. Här finns fler gamla tallar och döda träd än i andra delar av hällmarkstallskogen. I de nordöstra delarna av området finns en nordsluttning som består av lövrik granskog med mycket asp och en del björk.
Värdefulla vatten
Nedre Mjällådalen är ett ca 130 hektar stort område som är mycket likt Mjällådalens naturreservat. Det är ett Mjällådalen i miniatyr med säregen geologi och värdefulla strandmiljöer med förekomst av flera hotade arter.
Viskansbäcken är ett mindre, naturligt vattendrag med mycket höga naturvärden beläget utanför Stöde.
Kontakt
-
Pernilla Hansson
Naturvårdshandläggare
-
Kristin Lindström
Biolog
Telefon 0611-349258
-
Jonas Salmonsson
Handläggare
Telefon 0611-349247
-
Oskar Norrgrann
Naturvårdshandläggare
Telefon 0611-349238