Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Jämställdhetsarbete i fokus på internationella mansdagen

Den 19 november infaller internationella mansdagen, en dag för att särskilt uppmärksamma mäns roll i jämställdhetsarbetet. Jämställdhet handlar inte bara om kvinnors kamp om att få samma rättigheter och möjligheter som män, utan också om att inkludera och engagera pojkar och män i arbetet.
Vi behöver tillsammans utmana de föreställningar om manlighet som är ett av hindren för jämställdheten. Ett jämställdhetsarbete som förändrar begränsande normer för maskulinitet kan ge stora vinster för både kvinnor och män och för samhället som helhet. Det kan leda till ökad trygghet, förbättrad hälsa, mer jämställda relationer och minskat våld, säger Jenny Långström, särskilt sakkunnig inom jämställdhet, Länsstyrelsen Västernorrland.
Normer påverkar mäns benägenhet att söka hjälp
Ett delmål för den nationella jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar för en god hälsa samt erbjudas vård och omsorg på lika villkor. En utmaning i att förebygga och behandla psykisk ohälsa hos pojkar och män är de maskulinitetsnormer som förespråkar styrka och prestation som centrala ideal. Dessa normer påverkar hur män själva förhåller sig till sina känslomässiga behov och hur vården är utformad.
Många unga kvinnor söker kunskap och stöd, ofta i relativt god tid. Redan tidigt i flickors liv uppmuntras samtal om känslor och tankar. Men pojkar och unga män uppmuntras inte på samma sätt att vara uppmärksamma på sina egna och andras emotionella behov. Det blir särskilt tydligt när det gäller att söka hjälp. Många vuxna, såväl professionella som föräldrar, förväntar sig inte att pojkar ska kunna sätta ord på sina känslomässiga behov.
Traditionellt är känslor som ilska och fientlighet accepterat och något som pojkar lär sig ge uttryck för, medan sårbarhet och nedstämdhet kan ses som tecken på svaghet. För män kan dessa känslor kännas som ett hot mot deras ”manlighet”. Att söka hjälp innebär därför en risk att förlora status, kontroll och självständighet.
Ett jämställt Västernorrland
Under våren 2024 lanserades länets jämställdhetsstrategi Ett jämställt Västernorrland 2024–2027. I strategin lyfts bland annat vikten av att involvera pojkar och unga män i arbetet med jämställdhet och begränsande maskulinitetsnormer. Strategin tar sin utgångspunkt i de nationella jämställdhetspolitiska delmålen och regeringens utpekade områden. Därefter har tre prioriterade områden identifierats i länet med bakgrund till de regionala behov och förutsättningar som finns i Västernorrland. Ett av de prioriterade områdena är att förebygga mäns och pojkars våld mot kvinnor och flickor. Genom att ansluta er verksamhet eller organisation till stategin kan ni vara med och bidra i länets jämställdhetsarbete.