Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länet kraftsamlar mot organiserad brottslighet

Gruppfoto på politiker och tjänstepersoner från Västernorrland

Vid ett möte på residenset i Härnösand samlades företrädare för länets kommuner, regionen, polisen och länsstyrelsen för att lägga sista handen på en överenskommelse om samverkan för att bekämpa organiserad brottslighet.

Västernorrland gör gemensam sak i kampen mot den organiserade brottsligheten. Två områden ska prioriteras i det kommande arbetet: Att hindra unga från att rekryteras till kriminella gäng och att förebygga den kriminella ekonomin.

Länets sju kommuner, Region Västernorrland, Polismyndigheten och Länsstyrelsen Västernorrland har enats om att skriva under en överenskommelse för att stärka länets samlade förmåga att bekämpa kriminalitet.

Vi har olika roller i arbetet och måste arbeta tillsammans för att bli effektiva i kampen mot den organiserade brottsligheten. Det här är hela samhällets ansvar och här i Västernorrland har vi tillsammans bestämt oss för att ta det ansvaret, säger landshövding Carin Jämtin.

Västernorrland följer den utveckling som vi ser i andra delar i Sverige där allt fler barn och unga utnyttjas genom att rekryteras in i gängkriminalitet och riskerar att begå grova brott. Samtidigt är den organiserade brottsligheten komplex med olika typer av brottskategorier, som bedrägerier, välfärdsbrott och handel med narkotika och vapen.

Jag är väldigt tacksam över att vi i Västernorrland kan kraftsamla. Idag är brottsligheten inte lokal och tar inte hänsyn till vilken kommun vi bor eller arbetar i. För att göra det svårare för kriminella nätverk att etablera sig och unga att dras in i kriminell verksamhet behöver vi lära av varandra, dela erfarenheter, arbetssätt och information, säger polisområdeschef Josef Wiklund.

I den gemensamma överenskommelsen prioriteras två områden:

  • Att förebygga barn och ungas involvering i kriminalitet. Av särskild vikt är att motverka rekrytering till och insocialisering i kriminella nätverk.
  • Att förebygga kriminell ekonomi, inklusive arbetslivskriminalitet och välfärdsbrottslighet.

Vi tar arbetet mot den organiserade brottsligheten på stort allvar. Det är en samhällsutmaning som vi kan bara kan möta genom att samverka med andra. Som kommun har vi många verksamheter där vi redan arbetar för att till exempel försvåra rekrytering till kriminella gäng, i vårt arbete med barn och unga och inte minst inom skolan, säger Anna-Britta Åkerlind, kommunalråd i Örnsköldsviks kommun.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Följ oss