Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Historiska miljöer välkomnar besökare under Fäbodveckan

En timmerstuga speglas i fönstret på en annan timmerstuga. Foto.

Under fäbodveckan 1-7 juli öppnas flera platser upp för allmänheten och erbjuder aktiviteter som tunnbrödbak, tipsrunda, lieslåtterkurs och naturbingo med mera. Aktiviteterna varvas med berättelser om livet på fäbodarna.

Västernorrland är ett av få län som har en historia med fäbodar. Hit togs djuren för att beta om somrarna fram till mitten av 1900-talet.

Upprinnelsen till fäbodveckan i länet är att vi blev inbjudna från Dalarna och Gävleborg. De har arrangerat fäbodveckan ett par gånger redan men både Jämtland och Västernorrland är med för första gången i år, berättar Anna Tjell vid Länsstyrelsen Västernorrland, som samordnar aktiviteterna under veckan.

Fäbodarna var främst kvinnornas arbetsplats. Här levde de ett fritt och självständigt liv men de hade också stort ansvar och sysslorna var fysiskt krävande. Djurens hälsa och tillverkningen av smör, ost och messmör tillhörde deras arbetsuppgifter.

Fäbodveckan är ett sätt att uppmärksamma vår historia och den natur- och kulturgärning de gör som håller fäbodarna levande. De ser till att byggnaderna underhålls och att landskapet hålls öppet. Det är ett viktigt arbete och det är roligt att bjuda in allmänheten, säger Anna Tjell.

Följande platser håller öppet för besökare:

  • Borgsjö hembygdsgård
  • Granbodåsen
  • Mobodarna
  • Åttjärnsbodarna
  • Östalbodarna

Hela programmet finns i kalendern på länsstyrelsens webbplats:

Program Fäbodveckan

Inblick i fäbodlivet

Följande film visar hur det ser ut vid Mobodarna, en fäbod i Oringsjö naturreservat. Besök Mobodarna 3 juli och hälsa på korna, upplev vår historia och ta del av aktiviteter på plats. Mobodarna är en av flera platser som erbjuder speciella programpunkter under Fäbodveckan.

Kontakt

Anna Tjell

Hållbar regional utveckling

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss