Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fyra föreningar fick svenska flaggor och fanor

En grupp människor står i en trädgård med svenska fanor i gult och blått på var sida.

Isabell Collén, Kristina Girhagen och Mathilda Girhagen, Sollefteå sportryttarförening, Per-Åke Nordquist, Nora Hembygdsförening, Jonas Karlsson, Bollsta IK samt Ronny Valter och Nebbil Burhan, IF Rycket, deltog vid ceremonin på residenset och fick ta emot fanor och flaggor av landshövding Carin Jämtin.

Under en ceremoni på residenset i Härnösand den 5 juni delade landshövding Carin Jämtin ut flaggor och fanor på uppdrag av H.M. Konungen.

Fyra föreningar i länet uppmärksammades.

IF Rycket i Härnösand och Sollefteå sportryttarförening tilldelades fanor. Bollsta IK och Nora Hembygdsförening fick flaggor.

Nationaldagen och den svenska flaggan representerar grundläggande värden som demokrati, rättvisa, fred, yttrande- och tryckfrihet. Det är därför extra roligt att vi genom denna enkla ceremoni delar ut både flaggor och fanor till föreningar i Västernorrland som delar dessa grundvärderingar och som gör skillnad på de orter runt om i länet där de verkar, säger landshövding Carin Jämtin.

Flaggan som symbol för Sverige

Stiftelsen Sveriges Nationaldag och Riksdagsförvaltningen samarbetar för att sprida kunskap om flaggan som symbol för Sverige och de värden vårt land är förknippat med som demokrati, fred och frihet.

I år uppmärksammar stiftelsen civilsamhällets, föreningars och organisationers viktiga bidrag till Sverige, vad gäller såväl bredden i verksamheterna som bidraget till vårt lands demokrati. Totalt delas 65-75 fanor ut samt 15 flaggor som varit hissade på riksdagshuset.

Ett begränsat antal fanor, delas ut av H.M. Konungen vid det traditionella firandet av Nationaldagen på Skansen i Stockholm. Övriga tilldelningar av fanor överlämnas vid lokala firanden i respektive kommun eller på annat sätt.

Flagga och fana

Flaggan är själva flaggduken, den som är avsedd att hissas på stång eller mast. Flaggans storlek varierar beroende på flaggstångens längd, men den ska alltid ha sina lagstadgade proportioner.

Fanan är avsedd att bäras och består därför av en flaggduk fäst vid en stång. Till skillnad från flaggan har fanan fastställda mått. Höjden är 100 cm och längden 160 cm.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss