Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Olämpligt att grilla och elda utanför iordningsställda fasta grillplatser i skog och mark

smörgås i matlåda och saft i flaska

Foto: Mostphotos.se

Idag genomförde Länsstyrelsen Västernorrland, tillsammans med Räddningsregion MittNorrland, länets kommuner, Trafikverket och skogsbolag, ett regionalt samverkansmöte på grund av risken för skogsbrand i länet. På rekommendation av räddningstjänsten beslutades det att informera allmänheten om att det just nu är olämpligt att grilla och elda utanför iordningsställda fasta grillplatser i skog och mark.

De senaste dagarna har det blossat upp en hel del skogsbränder i länet. Ytskiktet är mycket torrt samtidigt som vinden är kraftig. Det gör att det översta marktäcket lätt kan börja brinna och att spridningen kan gå väldigt fort.

Ytskiktet i skogen är väldigt torrt vilket gör att de bränder som vi släckt hitintills har haft en mycket snabb spridning, säger Johan Keijser, Räddningsregion MittNorrland.

SMHI lyfte att den friska vinden gör att brandrisken och spridningsrisken ökar och även om det lokalt kommer några skurar till helgen kommer detta endast tillfälligt sänka brandrisken för att sedan öka snabbt igen.

Även om det inte råder eldningsförbud så är det olämpligt att grilla och elda utanför iordningsställda fasta grillplatser i skog och mark på grund av att markerna är så torra och de ökande vindarna. Försök hitta ett alternativ till att elda och grilla och ta istället med en svalkande matsäck på utflykten. Tänk på att du bär ansvaret om du startar en brand, säger Martin Neldén, beredskapshandläggare Länsstyrelsen Västernorrland.

Trafikverket och skogsbolagen redogjorde för de åtgärder som de vidtagit eller tänker vidta. Bland annat genomförs brandsamråd mellan skogsbolagen och entreprenörerna samt att Trafikverket har ställt ut vattentankar på strategiska platser längs järnvägen.

Länsstyrelsen fortsätter bevaka läget och på fredag morgon genomförs ett nytt möte med länets tjänstepersoner i beredskap för att göra en bedömning inför helgen.

Mer information

Brandrisk och eldningsförbud | Länsstyrelsen Västernorrland (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Martin Neldén

Beredskapshandläggare

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss