Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Sveriges landshövdingar samlades runt beredskapsfrågorna
I veckan träffades Sveriges landshövdingar på Gotland för att fortsätta arbetet med att samordna landets civila beredskap.
Mötet Strategiskt ledningsforum arrangeras årligen och samlar landets landshövdingar, länsråd, försvarsdirektörer/beredskapsdirektörer och civilområdenas kanslichefer. Årets värd var Östra civilområdet, som omfattar Stockholms län och Gotlands län, med Stockholm som civilområdesansvarig länsstyrelse.
Skälet till att vi håller mötet på Gotland i stället för i Stockholm är att vi vill ha fokus på Gotlands strategiska betydelse och på Försvarsmakten. Därför är vi väldigt glada att Gotlands regemente kunde vara en del av de här dagarna, säger Anna Kinberg Batra, civilområdeschef och landshövding i Stockholms län och värd för mötet tillsammans med Anders Flanking, landshövding på Gotland.
Sedan drygt ett och ett halvt år är Sveriges länsstyrelser indelade i sex civilområden. Inom dessa planeras och utvecklas det civila försvaret på en högre regional nivå, med syftet att stärka landets motståndskraft under fredstida krissituationer, höjd beredskap och krig. Inom varje civilområde sker en planering tillsammans med Försvarsmakten såväl som andra civila myndigheter och organisationer.
Fokus under mötet på Gotland är beredskapsfrågor, beredskapsplanering och samverkan mellan länsstyrelserna så att vi bättre ska kunna lösa våra uppgifter inför och vid höjd beredskap, säger Gunilla Runberg, kanslichef vid Östra civilområdet.
Under de båda konferensdagarna ingick bland annat ett besök vid Gotlands regemente i Tofta, gästspel av civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin och en seminarieövning på temat utrymning.
Västernorrland har en strategiskt viktig position mitt i Sverige med en infrastruktur som möjliggör transporter som går såväl i norr-sydlig som öst-västlig riktning. Alla kommuner i länet har dessutom på olika sätt viktiga roller i vårt försvar. För att vi ska kunna stå robusta i en snabbt föränderlig omvärld är det viktigt att ta del av goda exempel och lära av varandra, något vi verkligen gjort under dessa dagar säger Carin Jämtin, landshövding, Västernorrland.