Snöfall i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Beslut om licensjakt: åtta lodjur får fällas i länet

Närbild på ett lodjur som står i snön lite lätt skymd av kvistar i förgrunden.

Länsstyrelsen Västernorrland har beslutat om licensjakt på åtta lodjur i Västernorrlands län. Licensjaktens primära syfte är att minska skador orsakade av lodjur, främst för rennäringen. Jakten tillåts från den 1 mars till och med den 15 april, eller tills att djuren är fällda i respektive delområde.

Under fjolårets inventering dokumenterades 18 föryngringar av lodjur. Länets förvaltningsmål är 16 lodjursföryngringar (honor med ungar) och stammen tillåts variera mellan 13–22 föryngringar.

Vi bedömer att licensjakten bör hålla stammen på nuvarande nivå eller begränsa den något och samtidigt erbjuda en värdefull jaktlig resurs. Den beslutade tilldelningen bör inte heller riskera artens gynnsamma bevarandestatus i det naturliga utbredningsområdet, både nationellt och i det norra rovdjursförvaltningsområdet där Västernorrlands län ingår, säger Linda Rapp, miljöhandläggare vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Tre jaktområden

Länsstyrelsen har beslutat om tre jaktområden:

  • Område 1: Tre lodjur, del av Örnsköldsviks kommun och Sollefteå kommun.
  • Område 2: Fyra lodjur, del av Sollefteå kommun, Kramfors kommun, Härnösands kommun, Timrå kommun och Sundsvalls kommun.
  • Område 3: Ett lodjur, del av Ånge kommun.

Kartor samt områdesbeskrivningar finns i beslutet på sidan om lodjursjakt på vår webbplats. Du som vill jaga lodjur måste läsa och känna till villkoren i beslutet. Du hittar alla villkor för licensjakten i beslutet. Typgodkända fällor för levandefångst får användas om de är anmälda till länsstyrelsen senast den 29 februari. Anmälan kan göras via formuläret på följande sida:

Lodjursjakt

Länsstyrelsen beslutar inte om något undantag för att tillåta spårsökning med motordrivna fordon.

Information om tilldelning och anmälan om fällt lodjur

Du som vill jaga lodjur måste hålla dig uppdaterad om återstående tilldelning. Information om den återstående tilldelningen kommer att finnas på länsstyrelsens telefonsvarare som nås via telefonnummer: 0611-34 91 53.

Du som fäller ett lodjur ska även meddela det snarast och senast inom en timme efter att djuret fällts via telefon: 0611-34 92 12.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss