Aktuella varningsmeddelanden i Västernorrlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Öka din motståndskraft genom att Öva!

Bild från MSB:s kampanj Sju dagar. Foto: MSB/Michael Fredman

På måndag drar Beredskapsveckan igång, en årlig insats för att öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Många föreningar och organisationer i Västernorrland bidrar med aktiviteter under veckan.

Beredskapsveckan genomförs 25 september-1 oktober. Temat för årets vecka är Öva! Utbildning och övning är ofta avgörande faktorer för hur väl man hanterar en kris. Det gäller även privatpersoner.

- Många behöver stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. Enkla övningar, utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer, kan bidra till att gå från tanke till handling, säger Torbjörn Westman, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Under veckan genomförs informationsträffar, beredskapsspel, föredrag och övningar av bland andra Civilförsvarsföreningen, Bilkåren, Försvarsutbildarna, Frivilliga resursgruppen och Frivilliga radioorganisationen liksom länets kommuner.

- Det finns ett stort intresse för beredskapsfrågor och ett växande engagemang att vilja göra saker tillsammans med andra. Tillströmningen till de frivilliga försvarsorganisationerna är ett tecken på det, säger Torbjörn Westman.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har inför Beredskapsveckan skapat ett övningsscenario, ”Sju dagar”, där man kan öva på ett långvarigt strömavbrott.

Anta utmaningen och se hur väl du klarar den:

Hemberedskap - Sju dagar, MSB Länk till annan webbplats.

Aktiviteter i länet

Här är ett urval av aktiviteter som arrangeras i Västernorrland under Beredskapsveckan:

  • I Örnsköldsvik arrangeras en mini-mässa med frivilliga försvarsorganisationer, kommunens kostenhet och beredskapssamordnare. Lär dig mer om krisberedskap, hur du kan engagera dig och ställ dina frågor! Tid: tisdag, 11-14. Plats: Stadshuset Kronan.
  • Information om hemberedskap från kommunens Frivilliga Resursgrupp i cirka 20 minuter. Fredag, 09.30, 11.15, 12.15 och 14.30. Plats: Stadshuset Kronan, Örnsköldsvik. Digitalt: Livesänds på instagramkontot @jobbamedoss kl. 09.30
  • Två skolor i Härnösand övar oväntade händelser vid samhällsstörningar.
  • I Kramfors kommer kommunens beredskapssamordnare att anordna en hemberedskapsutställning med exempel på krislåda med mera. Kommunens beredskapssamordnare kommer att vara på plats för möta allmänheten mellan 11-13 måndag-fredag. Plats: centrala Kramfors, lokal ej fastställd.
  • Civilförsvarsföreningen Medelpad har en planerad informationsaktivitet i Timrå kommun tillsammans med Bilkåren under tisdagen och avslutar veckan i Ånge kommun med en övning tillsammans med Frivilliga resursgruppen, FRG.
  • Civilförsvarsföreningen Sollefteå genomför informationsaktiviteter i samverkan med FRO och Bilkåren på tisdag kl.17-19 utanför ICA i Långsele och Konsum i Näsåker, på torsdag kl.17-19 utanför ICA i Ramsele och i Junsele och på lördag kl.11-15 i Sollefteå utanför ICA Kvantum, ICA Remsele och Coop.

På MSB:s webbplats hittar du information om fler aktiviteter och vad som händer under Beredskapsveckan.

Beredskapsveckan, MSB Länk till annan webbplats.

Mer om länsstyrelsens roll vid samhällsstörningar:

Krisberedskap

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss