Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

I Västernorrland har 10 000 katter registrerats

Drygt 10 000 katter i länet har hittills registrerats i det obligatoriska kattregistret. Två av tre registrerade är en huskatt och vanligast är att de lystrar till namnet Sigge, Doris eller Sally. Det visar statistik från Jordbruksverket.

Det har gått drygt fem månader sedan den nya lagen om obligatorisk märkning och registrering av katter trädde i kraft. Lagen innebär att alla katter, födda från 2008 och framåt, ska id-märkas och registreras hos Jordbruksverket – oavsett om katten sedan tidigare är registrerad i ett frivilligt register.

I Västernorrland har 10 151 katter registrerats hittills i det nya lagstadgade registret. I hela landet har 221 000 ägare registrerat totalt 336 000 katter. Då det uppskattningsvis finns 1,4 miljoner katter i Sverige, innebär det att ungefär var fjärde katt är registrerad.

- Det är viktigt att understryka att det faktiskt är lag på att den som äger en katt också ska registrera den i Jordbruksverkets kattregister, vilket görs enkelt via en e-tjänst, säger länsveterinär Helén Löfblad.

Syftet med lagen är att tydliggöra kattägarens ansvar och höja kattens status. När alla katter är märkta och registrerade blir det lättare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare samt att identifiera vilka katter som saknar ett hem och behöver tas omhand.

- Länsstyrelsen är ansvarig för att lagen om märkning och registrering efterlevs och har möjlighet att fatta beslut om åtgärder. Åtgärderna kommer i första hand handla om att, när det blir aktuellt, informera kattägare om att de ska id-märka och registrera sin katt, säger Helén Löfblad.

På Jordbruksverkets webbplats kan du ta del av statistiken i sin helhet:

Statistik ur kattregistret - Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Via Jordbruksverkets e-tjänst kan du registrera din katt:

Märka och registrera katter - Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

De vanligaste kattnamnen i Västernorrland

  1. Sigge
  2. Doris
  3. Sally
  4. Bosse
  5. Selma
  6. Siri
  7. Zelda
  8. Nisse
  9. Morris
  10. Elsa

Källa: Jordbruksverkets kattregister

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss