Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nytt projekt möjliggör fler naturvårdsbränningar i Västernorrland

En eld sprider sig i ett skogsområde under en kontrollerad naturvårdsbränning.

Länsstyrelsen Västernorrland deltar i projektet Life2Taiga, som handlar om att återskapa och restaurera brandpräglade skogar med hjälp av bland annat naturvårdsbränning. I Västernorrlands län är planen att bränna tolv områden under den pågående projekttiden till och med 2028.

Utöver dessa tolv bränningsområden ska även vissa åtgärder som efterliknar bränder genomföras inom två naturreservat.

Fem områden sommarsäsongen 2023

I år finns fem planerade bränningar inom projektet som kommer att genomföras om vind- och väderförhållanden är de rätta. Områden som kan komma att brännas i år:

  • Trolltjärns naturreservat, Örnsköldsviks kommun
  • Vändåtbergets naturreservat, Örnsköldsviks kommun
  • Jämtgavelns naturreservat, Ånge kommun
  • Kullarna-Häxtjärns naturreservat, Ånge kommun
  • Övre Sulåns naturreservat, Sundsvalls kommun.

Alla bränningar ingår i projektet Life2taiga.

Tid för bränning bestäms med kort varsel

- Det är många faktorer som styr om det går att genomföra en naturvårdsbränning. Bland annat väder, upptorkning och vindar. Därför bestäms tidpunkten för bränning med bara någon dags varsel, säger John Granbo, regional projektledare i Västernorrland.

Säkerheten i fokus

En naturvårdsbränning sker alltid under kontrollerade former. Noggrann planering och tydliga säkerhetsrutiner är a och o.

- Området som ska brännas har alltid tydliga avgränsningar som hindrar att elden sprider sig, exempelvis vatten, myrar, vägar eller brandgator. Personal håller noggrann koll på elden under och efter bränningarna, berättar John Granbo.

Varför naturvårdsbränning?

I våra skogar finns flera arter som är beroende av att skogen brinner med jämna mellanrum. Men vi vill inte ha oönskade vilda skogsbränder. För att hjälpa de arter som behöver brand för att överleva, använder vi naturvårdsbränning som skötselmetod. Då låter vi en utvald skog brinna lagom intensivt under kontrollerade former på en plats där det gör störst nytta för naturvärdena.

Om Life2Taiga

I projektet utför vi naturvårdsbränningar för att öka naturvärden i brandpräglade tallskogar i stora delar av Sverige och Finland. Projektet pågår 2022–2028 och finansieras av EU-kommissionens LIFE-fond. 17 länsstyrelser, Naturvårdsverket och finska Forststyrelsen (Metsähallitus) deltar.

Du kan följa Life2Taiga på sociala medier:

Life2Taiga på Facebook Länk till annan webbplats.

Life2Taiga på Instagram Länk till annan webbplats.

Kontakt

John Granbo

Skyddad natur

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss