Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sommarutställning om betydelsen av ett jobb

Tre personer i samtal framför en stor vit skylt med foto och text.

Ayan Dalal berättade sin historia för kungaparet hösten 2021 när utställningen visades vid Y:et i Timrå. Foto: Ann-Marie Stålgren

I sommar visar Mannaminne ”Betydelsen av ett jobb” med porträtt av tolv kvinnor och män, alla utrikesfödda och bosatta i Västernorrland. Utställningen invigs lördagen den 10 juni.

Utställningen är ett samarbete mellan Timrå kommun, Mannaminne, Länsstyrelsen Västernorrland och Dellarte.tv. Den är delvis ett resultat av integrationsprojektet Matrona och kvinnorna i projektet, ”matronorna”, kommer att vara värdar för och delta i invigningen.

De är kvinnor med olika bakgrund och erfarenheter som kommer från bland annat Kenya, Sudan, Somalia och Syrien. De har i sin tur bjudit in 25 kvinnor som flytt från Ukraina och som tillfälligt vistas i Timrå för möjligheten uppleva Mannaminne och utställningen.

- Det är ett fantastiskt arbete som ligger bakom arbetet med utställningen och Matronaprojektet. Porträtten i utställningen sätter fingret på vikten av arbetet med integration, att få människor att känna sig delaktiga i vårt samhälle, säger Assar Häggbladh, integrationsutvecklare på Länsstyrelsen Västernorrland.

Utställarna är alla utrikesfödda och bosatta i Timrå. Några har kommit hit av kärlek, några för att studera och jobba medan några har flytt sitt land på grund av krig och konflikter. De berättar om vikten av att ha ett jobb. Om att känna sig delaktig, inkluderad och värdefull. Som skattebetalare. Som familjeförsörjare. Som kompetent medarbetare. Som värdefull medborgare och kommunmedlem.

"Betydelsen av ett jobb" visas på Mannaminne i Nordingrå under perioden 10 juni-3 september.

Kompetensförsörjning och inkluderade samhällen

Innehållet relaterar till flera av de globala målen i Agenda 2030, om att skapa anständiga arbetsvillkor, minskad ojämlikhet och inkluderande samhällen. Kompetensförsörjning och efterfrågan på arbetskraft är en högaktuell fråga inför kommande etableringar i länet.

- Samverkan och samarbete mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle är viktiga byggstenar för att lyckas med integrationsarbetet. Vi kan lära oss mycket av det fina arbete som genomförs i Timrå kommun, som nu kommer att vara viktiga lärdomar inför stundande etableringar, säger Assar Häggbladh.

Invigning lördag den 10 juni

Utställningen invigs på lördag den 10 juni, klockan 13-14. Det blir visning med utrymme för samtal, dialog och reflektion. Hur skapar vi en inkluderande kultur med ömsesidig förståelse med gemensamma mål som att växa och öka kompetensen i Västernorrland, framför allt på inom arbetsmarknaden? Hur kan vi tillsammans skapa ett framgångsrikt klimat i Västernorrland?

Under invigningen medverkar:

  • Andreas Brännlund, konstnärlig ledare, Mannaminne
  • Kadra Ismail, projektledare i Matronaprojektet
  • Flera av deltagarna i Matrona
  • Assar Häggbladh, integrationsutvecklare, Länsstyrelsen Västernorrland
  • Dag Jonzon, producent, Dellarte.tv

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss