Höga flöden i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Foder i fokus under Landsbygdsveckan

Vita ensilagebalar på ett fält i sommarlandskap. Foto.

Egenproducerat foder har visat sig vara en framgångsfaktor för ökad lönsamhet. Under Landsbygdsveckan arrangeras därför ett event som ska öka kunskapen om eget djurfoder.

Landsbygdsveckan är ett nytt koncept som äger rum över hela Sverige 2-7 maj 2023. Programmet rymmer närmare 90 arrangemang från Pitebygden i Norrbotten till Klågerup i Skåne. Här i Västernorrland bjuder länsstyrelsen och LRF in till en informationsträff för lantbrukare som är intresserade av att lära sig mer om grovfoder, kraftfoder och proteinfoder.

Erfarna föreläsare

Rolf Spörndly, Forskningsledare vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård hos SLU är en av föreläsarna.

- Jag kommer bland annat att prata om behovet av energi och protein för mjölkkor. Och om vilka fodermedel som går att odla för att täcka det behovet, berättar Rolf.

Han har 35 års erfarenhet av fodervetenskap, studier och försök som han kommer att dela med sig av.

- De största vinsterna med egenproducerat foder är givetvis att du minskar utsattheten för variationer i tillgång och pris på inköpt foder, säger Rolf.

Anna och Joakim Vägermark, som driver Storboda mjölk i Torpshammar, kommer också att delta under dagen och berätta om fördelarna med eget foder och sin väg till hög avkastning.

Landsbygdsfrågor i rampljuset

”Landsbygdsfrågorna förtjänar en tydlig plats i rampljuset. Genom att samla oss på en gemensam plattform vill vi öka kunskapen, stärka nätverken och öka engagemanget för landsbygdernas utveckling”, så beskrivs Landsbygdsveckan på den nya nationella webbplatsen.

Bakom initiativet står Sveriges lantbruksuniversitet SLU, Tillväxtverket och landsbygdsnätverket för den gemensamma jordbrukspolitiken. Landsbygdsminister Peter Kullgren deltar vid invigningen av Landsbygdsveckan, som sänds digitalt 2 maj.

Landsbygdsveckan Länk till annan webbplats.

Informationsträffen om djurfoder finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss