Risk för skogsbrand i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Här startar produktionen av lokalt ägd och förnybar el

Landshövdingen i Västernorrland, Berit Högman, inviger Hocksjöns vindkraftspark tillsammans med sina kollega i Jämtland Marita Ljung. På bilden syns även Jessica Brander, Jämtkraft.

Landshövding Berit Högman har invigt Hocksjöns vindkraftspark på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland. En miljardsatsning med 23 vindkraftverk som producerar el till cirka 88 000 hushåll.

Två landshövdingar fanns på plats och Hocksjöns vindkraftspark dränktes i sol under invigningen. Vinden var svag men entusiasmen och glädjen var desto större.

I sina invigningstal pratade Berit Högman och landshövdingen i Jämtland, Marita Ljung, om det stora behovet av el för att klara den gröna omställningen och hur Hocksjön Vind på ett föredömligt sätt jobbat med information och kommunikaton med boende i närområdet.

De välkomnade också det lokala och regionala ägandet vilket skapar förutsättningar för fortsatt god dialog och en hållbar utveckling.

Parken är ett lokalt initiativ med Jämtkraft och Persson Invest som ägare.

En del i den lokala förankringen är att en ideell förening får del av intäkten från elproduktionen, så kallad Vindpeng. Pengarna förvaltas och fördelas av föreningen till byarna i närområdet.

Hocksjön Vind har också i stor utsträckning använt lokala leverantörer och lokal personal under bygget.

Hocksjöns vindkraftspark

  • Vindkraftsparken ligger på gränsen mellan Sollefteå kommun i Västernorrland och Ragunda kommun i Jämtlands län.
  • Ägs av Jämtkraft till 75 procent och av Persson Invest med 25 procent.
  • Investeringen är på cirka 1,6 miljarder kronor.
  • Består av 23 vindkraftverk med en totalhöjd på 230 meter.
  • Producerar el till cirka 88 000 hushåll per år. Produktionen är 440 GWh årligen.
  • Bolagets Vindpeng beräknas bli cirka 400 000 kronor årligen som går till en ideell förening. Föreningens styrelse består av representanter för byarna i närheten; Fullsjön, Borgvattnet, Lungsjön, Rensjön, Myrdalen, Västvattnet, Terrsjö, Björkvattnet och Hocksjön.
  • Bolaget har satt in en engångssumma på 600 000 kronor till föreningen och bygger två laddstationer för elbilar i två av byarna.

Kontakt