Risk för skogsbrand i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Varg kring området runt Östavall

vargspår i snön

Tre olika vargar rör sig i området kring Östavall. Länsstyrelsen uppmanar boende i området att se över sin omgivning för att se om något kan locka vargen samt att inte söka upp vargen för att vänja den vid människors närvaro.

Länsstyrelsen har från vecka 8 mottagit rapporter regelbundet om en varg som rör sig inne i och omkring Östavall. Länsstyrelsen har genom DNA säkrat tre olika individer som rört sig inom en mils radie runt Östavall under denna period. Alla är vargar med skandinavisk härkomst. Länsstyrelsen bedömer det som troligt att det är en individ som har rört sig inne i Östavall, sannolikt en ung hane från reviret Stagelåsen. Länsstyrelsen har inte mottagit några rapporter om skador från området eller rapporter om att vargen uppvisat ett aggressivt beteende. Länsstyrelsen har i samråd med polisen genomfört insatser för att se om situationen uppfyller paragraf 9 i jaktlagen.

Sedan den 18 mars tyder rapporter på att vargen har rört österut från Östavall. Länsstyrelsen arbetar för att bekräfta detta.

I situationer med rovdjur i samhällen är det sannolikt att något lockar djuret in mot samhället. Länsstyrelsen uppmanar därför boende i området att se över sin omgivning för att se om något kan locka vargen. Utfodring av annat vilt nära samhällen kan exempelvis locka rovdjur och leda till att de uppvisar ett mindre skyggt beteende. För att undvika att vargen vänjer sig vid människors närvaro uppmanar Länsstyrelsen även att man inte ska söka upp vargen.

Länsstyrelsen följer situationen i området och utreder om ytterligare insatser behöver vidtas. Länsstyrelsen önskar även få fortsatta rapporter om beteendet hos varg i området. För att länsstyrelsen ska kunna följa upp iakttagelsen och kvalitetssäkra den genom spårning eller andra liknande insatser är det viktigt att eventuella rapporter kommer in till länsstyrelsen så snabbt som möjligt. Rovdjursobservationer går även att rapportera i Skandobs.

Mer information finns på:

www.skandobs.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om du möter en varg. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Peter Nilsson

Naturvårdshandläggare