Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

De är inbjudna till middag på Kungliga slottet

Fredag den 20 januari bjuder Kungaparet in till Sverigemiddag för att uppmärksamma personer från hela landet som gör betydande insatser. Från Västernorrlands län är flera representanter inbjudna.

Varje år nominerar Sveriges landshövdingar ett antal personer från sitt län som på olika sätt bidragit genom sina gärningar. Hovet väljer sedan ut vilka som får en inbjudan till den årliga Sverigemiddagen som hålls på Kungliga Slottet. Årets Sverigemiddag inleder starten på jubileumsåret 2023 då Kungen firar 50 år på tronen.

– Det är ett fint sätt att uppmärksamma och hylla eldsjälar och goda förebilder vars insatser är viktiga för länet. Det gör mig både glad och stolt. Jag ser fram emot en festlig och minnesvärd kväll tillsammans med länets representanter på Kungliga Slottet, säger Berit Högman, landshövding i Västernorrland.

Nominerade och inbjudna gäster från Västernorrlands län

Arvid Callans, Ånge

Ägare av familjeföretaget Callans Trä, Erikslund, Ånge Kommun. Företaget grundades 1939. Arvid Callans började arbeta i företaget 1977 och sonen Gustaf Callans är sedan 2016 råvaruchef med ambitionen att driva familjeföretaget vidare. Familjen Callans är en av Sveriges största privata skogsägare och äger skog i både Västernorrlands län och Jämtlands län. Den lokala förankringen och att värna lokala skogsägare är särskilt viktigt för företaget. Arvid Callans deltar vid middagen tillsammans med sin partner Margareth Johansson.

Peter Sjölund, Härnösand

Peter Sjölund är numer en av Sveriges främste släktforskare och har genom DNA-släktforskning bland annat medverkat till att ett gammalt dubbelmord i Linköping, Sveriges näst största polisutredning, blev löst. Han har skrivit ett flertal böcker i ämnet och är en flitigt anlitad föreläsare. Han har hjälpt tiotusentals personer att finna sina rötter. Peter blev nyligen utsedd till Hedersdoktor vid Mittuniversitetet. Peter Sjölund deltar vid middagen tillsammans med maka Anna-Lena Sjölund.

Kristoffer Berglund, Sundsvall

Christoffer Berglund blev Sveriges yngste teaterchef när han tillträdde tjänsten som chef för Teater Västernorrland år 2020. Han är född och uppvuxen i länet och utbildad skådespelare. Han har bland annat varit med i Jonas Gardells film Gråt inga tårar. Han kom tillbaka till länet 2017 för att leda ett treårigt projekt för barnteater. Christoffer bidrar stort till att få ett brett teaterintresse i länet och många av teaterns föreställningar går på turné. Kristoffer Berglund deltar vid middagen med sin partner Caroline Edvardsson.

Joakim Byström, Härnösand

Ägare och VD på Absolicon. Absolicon startade som ett forskningsprojekt 2002. Företagets inriktning har förändrats från att sälja färdiga solfångare till att sälja robotiserade produktionslinor – ”solfångarfabriker”. Joakim har satt solvärme och solenergi på kartan i länet, med demoanläggningar lockas besökare från när och fjärran för att få ökad kunskap om solenergins betydelse i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Joakim Byström deltar vid middagen med sin partner Sara Boström.

Kontakt