Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Samverkan i länet efter vädervarningar för snöfall

Länsstyrelsen har i dag på morgonen hållit en samverkanskonferens med anledning av de vädervarningar om snöfall som berör Västernorrland.

SMHI har utfärdat en gul och en orange vädervarning för snöfall i länet. Länsstyrelsen har därför genomfört en regional samverkanskonferens med berörda kommuner, regionen, elbolag, polisen, Trafikverket, Kollektivtrafikmyndigheten Din Tur och SOS Alarm.

- Det här gör vi för att se vilka förberedelser som de olika aktörerna gör och vilken beredskap som finns i länet för ett omfattande snöoväder. Vi vill också se vilka behov som aktörerna har och om vi behöver samverka i länet, säger Karin Frejarö tf länsråd vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Mötet visar att beredskapen är god, men det kan ändå bli störningar i trafiken och problem med elförsörjningen.

- Vår uppmaning är att man inte bör ge sig ut på vägarna om det inte är nödvändigt. Detta gäller särskilt i Ångermanlands kustland där de största snömängderna väntas falla. Håll dig uppdaterad, exempelvis via SMHI och radions P4, säger Karin Frejarö.

Orange och gul vädervarning

Den orange varningen gäller Ångermanlands och Västerbottens kustland, upp till Umeå. I samband med snöfallet väntas sydostlig vind med friska till hårda vindbyar. Detta kan orsaka problem med drivbildning. Total snömängd som väntas är 20-30 cm. Varningen gäller från klockan 21 på torsdagskvällen till 07 på fredagsmorgonen.

Den gula varningen gäller Norrlands kustland från Sundsvallsområdet upp till Norrbotten. I samband med snöfallet väntas sydostlig vind med friska till hårda vindbyar. Detta kan orsaka problem med drivbildning. Total snömängd som väntas är 15-20 cm. Varningen gäller från klockan 16 på torsdagen.

Snöfallet följs under fredagen av stigande temperatur och vid kusten kan snöfallet övergå till snöblandat regn eller regn.

Håll dig uppdaterad

kring SMHI:s prognoser Länk till annan webbplats.

via Sveriges Radio P4 trafikredaktion Länk till annan webbplats.

och Trafikverkets trafikinformation Länk till annan webbplats.

Kontakt