Risk för skogsbrand i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Extra fokus på det våldsförebyggande arbetet

Konsthallen och Residenset i Härnösand lystes upp i orange under En vecka fri från våld 2021. Foto: Erik Engelro

På måndag inleds En vecka fri från våld då en rad myndigheter och organisationer tillsammans sätter fokus på det våldsförebyggande arbetet. Våld går att förebygga är det enkla men viktiga budskapet.

Mäns våld är ett av våra största samhällsproblem. Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av en man hon har eller har haft en relation med och vart tionde barn tvingas uppleva våld i hemmet.

Arbetet mot våld pågår hela året men kampanjveckan En vecka fri från våld sätter extra fokus på det våldsförebyggande arbetet som pågår runt om i landet och i länet.

- Ett utökat och verkningsfullt våldsförebyggande arbete är en av den nationella strategins fyra målsättningar. Den långsiktiga visionen för den regionala handlingsplanen är en nollvision – att mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ska upphöra i Västernorrland. Det handlar om att arbeta systematiskt med våldsförebyggande insatser - hela tiden och på flera nivåer, säger Patrik Gunnarsson, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Västernorrland.

Alla kommuner, regionen, länsstyrelsen och en rad myndigheter i länet samverkar mot våldet. Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor får genomslag i länet. Vår roll är att stödja och skapa förutsättningar för att varje län ska uppnå intentionerna i den nationella strategin.

- En viktig förebyggande insats är att upptäcka våldet så tidigt som möjligt, och erbjuda stöd och skydd. Du kan själv välja att agera redan på det lindriga våldet som kan handla om skämt och kommentarer som inte är okej. Det kan krävas både kraft och mod för att säga nej till taskiga kommentarer, sexuella trakasserier, tafsningar, knuffar och bråk ”på skoj”. Var en aktiv åskådare som gör någonting åt våldet, säger Patrik Gunnarsson.

Flertalet insatser är planerade runt om i länet

Under veckan infaller också Orange Day, 25 november. Det är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Det uppmärksammas med att Länsstyrelsen och Härnösands kommun lyser upp residenset och Härnösands konsthall i orange. Det blir också tal och visning av filmen Västernorrland mot våld. Manifestationen avslutas med ett fackeltåg över Nybron.

Kontakt

Patrik Gunnarsson

Utvecklingsledare i arbetet mot Mäns våld mot kvinnor