Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

H.M. Konungen firar 50 år på tronen år 2023 - besöker Västernorrland den 2 mars

jubileumsemblem för kungen 2023

Under 2023 firas H.M. Konungens 50 år på tronen. 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung markeras också under året. Med start i februari och med avslutning i september reser Kungaparet genom hela Sverige för att besöka samtliga residensstäder – från Luleå i norr till Malmö i söder. Den 2 mars 2023 besöker Kungaparet Härnösand.

Varje län formar ett dagsprogram för Kungaparets besök med jubileumsaktiviteter för både allmänhet och särskilt inbjudna gäster. Några gemensamma aktiviteter finns under samtliga länsbesök: Försvarsmusiken medverkar, en nationell fotoutställning med inslag av regionala bilder som speglar H.M. Konungens tidigare besök i Västernorrland, en länslunch på Residenset och kortege med publika programpunkter.

- Planeringen pågår för fullt tillsammans med våra kommuner och flera aktörer. Firandet sker i Härnösand men vi vill att hela länet ska vara närvarande i såväl fotoutställning som medverkande under programmet den här dagen, säger landshövding Berit Högman.Programmet kommer att färdigställas under senhösten 2022 och presenteras under inledningen av 2023. Det står klart att den första programpunkten sker på Härnösands teater där både inbjudna gäster, föreningar, företag och allmänhet bjuds in att medverka. Det blir kortege till stora torget i Härnösand med inslag av musik och sång. Under länslunchen kommer Kungaparet och lunchgästerna att serveras de nya landskapsrätterna som utsågs tidigare i höst.- Det blir en fin dag att fira tillsammans genom att minnas tidigare besök och händelser då H.M. Konungen besökt Västernorrland. Samtidigt får vi möjlighet att synliggöra länet och våra styrkeområden som en viktig del av det moderna samhället som skapar nya bilder, minnen och även smaker för Kungaparet att ta med sig för framtiden, säger landshövding Berit Högman.

I januari inleds jubileumsåret med en Sverigemiddag på Kungliga Slottet. Under middagen kommer representanter från Sveriges samtliga län att vara inbjudna genom landshövdingarna. Målsättningen för jubileumsåret är att förmedla Statschefens och monarkins relevans för Sverige och att med historien som utgångspunkt lyfta fram det moderna svenska samhället både ur ett nationellt och internationellt perspektiv.

Jubileumsåret 2023, kungahuset.se Länk till annan webbplats.

Älg och abborre på menyerna i Ångermanlands och Medelpads nya landskapsrätter

Kontakt

Maria Sjöström

Utvecklingsstrateg

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss