Snöfall i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny förvaltningsplan för skarv i Västernorrland

Skarv som flyger

De skador som skarv orsakar ska begränsas och skarvpopulationen ska vara livskraftig och frisk. Det är en av sakerna som fastställs i den regionala förvaltningsplan för skarv som Länsstyrelsen Västernorrland nu fastställt.

Förvaltningsplanen är framtagen i samverkan med politiska företrädare och representanter från yrkesfisket, naturvårdsintresset, lokalt näringsliv och turism och målen för planen är:

  • De skador som skarv orsakar ska begränsas.
  • Påverkan på människans intressen ska vara neutral eller positiv.
  • Länets skarvpopulation ska vara livskraftig och frisk.

- Skarven lever i samspel med sin livsmiljö och med andra arter i naturen. Förvaltningen av vilt utgår därför både från den art som ska förvaltas och det ekosystem den är en del av. Kunskap om viltets ekologiska sammanhang är grundläggande för en aktiv och välfungerande förvaltning, säger Jenny Lindgren, enhetschef på enheten för miljöanalys och viltförvaltning.

Västernorrland blir det fjärde länet att fastställa en regional förvaltningsplan för skarv. Skarvförvaltningen ska anpassa sig till nya eller förändrade förhållanden i lagstiftningen och kunskapsläget och huvudansvaret ligger hos länsstyrelsen men deltagande av andra aktörer krävs för att den ska kunna genomföras. Arbetet har initierats av viltförvaltningsdelegationen i länet och arbetet med planen har skett i den av delegationen utsedda arbetsgruppen.

Förvaltningsplan för storskarv i Västernorrlands län Länk till annan webbplats.

Kontakt

Jenny Lindgren

Enhetschef, Miljöanalys och viltförvaltning

Peter Nilsson

Naturvårdshandläggare

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss