Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Västernorrlands vinnare av SKAPA-priset 2022

Vinnare SKAPA-priset 2022 Reidar Hagner tillsammans med landshövding Berit Högman. Foto: Maria Sjöström

Vinnare av årets SKAPA-pris i Västernorrland är Reidar Hagner, Develog AB för sin innovation kring prefabricerade system som effektiviserar takläggningsarbetet på hus och andra byggnader.

Landshövding Berit Högman delade enligt tradition ut priset på Residenset, Reidar Hagner fick motta blommor, diplom och äran över att vunnit länsfinalen i innovationstävlingen. Som vinnare i länet får Reidar 5 000 kronor och går vidare till Riksfinalen som äger rum den 11 november.

- Det är verkligen roligt och inspirerande att bli uppmärksammad för den produkt vi utvecklat och tanken bakom den. Jag ser både fram emot att få representera länet nationellt och att fortsätta arbeta med vår affärsíde och produkt som under kommande år väntas göra verkligt inträde på marknaden, berättar Reidar Hagner.

SKAPA-priset stimulerar att både etablerade och nya innovatörer får möjlighet att testa sina idéer i konkurrens med andra.

- Innovation handlar om att finna nya eller bättre lösningar och produkter som skapar värde för samhälle, företag och individer. Frågan om innovationskraft är en viktig pusselbit i att skapa ett mer hållbart och starkt Västernorrland. Vi behöver stötta entreprenörer och skapa förutsättningar för ett gott innovationsklimat, SKAPAs innovationspris ett bra exempel på att lyfta och främja innovationslusten i länet, säger landshövding Berit Högman.

Juryns motivering:

Årets vinnare i Västernorrland har utvecklat en patentsökt lösning med tydlig påverkan på socialt, ekonomisk och ekologisk hållbarhet i enlighet med de globala målen. Idén omfattar ett prefabricerade system som effektiviserar takläggningsarbetet på hus och andra byggnader. Innovationen har ett flertal fördelar, den kortar dramatiskt riskarbetet på höjd, den minskar spill och återanvänder material på ett resurssmart sätt. Skalbarheten, tillverkningsprocessen och den begynnande marknadsintroduktionen gör att systemet har stor potential att nå affärsframgång och god lönsamhet.

Tävling på nationell nivå

Den regionala vinstsumman för SKAPA och SKAPA-talang består av 5 000 kronor. Efter att ha vunnit steg ett i urvalsprocessen går vinnarna från Västernorrland vidare till steg två, den nationella tävlingen.

Länsvinnaren kommer på den nationella nivån tävla om 200 000 kronor (årets vinnare av SKAPA-priset). Den nationella prisutdelningen sker den 10 november 2022.

SKAPA-stiftelsen

SKAPA handlar om att lyfta fram innovativa idéer och uppmuntra idérika människor. Priset har delats ut sedan år 1986 och är landets största innovationspris för uppfinnare/innovatörer.

Länsstyrelsen är samordnare av SKAPA-priset på länsnivå. Länsstyrelsen har tillsammans med representanter från Region Västernorrland, Almi företagspartner Mitt AB, Mittuniversitet och Norrlandsfonden ingått i den jury som valt ut årets vinnare.

För mer information, besök SKAPA-stiftelsens webbplats:

SKAPA-stiftelsen Länk till annan webbplats.

Kontakt

Maria Sjöström

Utvecklingsstrateg

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss