Risk för skogsbrand i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Älg och abborre på menyerna i Ångermanlands och Medelpads nya landskapsrätter

Nu är det klart vilka som blir Ångermanland och Medelpads nya landskapsrätter. De vinnande menyerna bjuder på såväl abborre och älg som lingon och kantareller.

Tre matkreatörer från respektive landskap deltog i maträttstävlingen och en utvald jury med landshövding Berit Högman som juryordförande utsåg de vinnande bidragen.

Jimmy Lindström, 1923 Tunnbröd & Deli vann med sin ångermanländska trerättersmeny och Kenneth Sillman, Restaurang Lörudden i Njurunda vann med sin trerätters tolkning av Medelpads smaker. De vinnande menyerna kommer att visas upp för resten av Sverige på Måltidens dag den 20 oktober som en del i att Stockholm är nominerat till Europas Gastronomiska huvudstad 2023.

– Våra landskap har en fantastisk smakpalett att utgå ifrån, med skogen och havet som rika källor på råvaror och med vår historia som är tydligt präglad av skogsbruk, jordbruk och fiske. Våra nya landskapsrätter visar tydliga kopplingar till våra mattraditioner med lokala smaker och råvaror från lokala producenter, säger landshövding Berit Högman.

Tävlingsdagen genomfördes på restaurangskolan i Härnösand, restaurangskoleelever från både Härnösand, Sundsvall och Örnsköldsvik medverkade under dagen med att servera maträtterna och få praktisk erfarenhet i köken tillsammans med de tävlande kockarna.

– Samarbetet med lokala restaurangskolor där gymnasieelever kompletterar tävlingslagen är viktigt för att stärka framtidens kompetens inom restaurangnäringen, säger Malin Vikström, projektledare för landskapsrätter Medelpad och Ångermanland.

Länsstyrelsen Västernorrland, Region Västernorrland, Höga Kusten Destination och Destination Sundsvall samarbetar kring projektet landskapsrätter i Västernorrland. Genom att presentera lokala mathistoria på ett nytt sätt är ambitionen att skapa förutsättningar för att stärka lokalproducenter, restauranger och besöksnäringen i regionen.

Vinnarmenyerna:


Jimmy Lindström, Ångermanland

Förrätt: Rökt sik på rågtunnbröd, gula kantareller, inkokta rödbetor, citron och kaprismajonnäs och friterad purjolök
Varmrätt: Lättrökt älgytterfilé, enbärscrust, stekta trattkantareller, rotselleripuré, svartkål, rödvinssky med brynt smöt och rom.
Efterrätt: Getmeseglass, rostad kanelkaka och myltade hjortron

Kenneth Sillman, Medelpad

Förrätt: Mousse på rökt sik, sikromsås, vörtbröd
Varmrätt: Kantarellstekt abborre, gräddkokta kantareller, lingon, potatiskaka, lök
Dessert: Klappgröt med lingon, blåbärskräm, hallonmaräng, gräddmjölk

Jury:
Berit Högman, Landshövding Västernorrland
Erica Öhrbom, Värdskap, miljö och mat
Martin Sjölander, Ägare Restaurang Knut
Barbro Uhlin, Matkreatör

Fakta

Alla Sveriges län är inbjudna att delta med ett bidrag på en landskapsrätt till Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens gemensamma initiativ för ”Svenska Landskapsrätter”. Tillsammans vill de tre akademierna stärka den nationella livsmedelsstrategin och utveckla Sveriges gastronomiska turism genom att profilera svenska måltider. Förhoppningen är att väcka nya generationers intresse för landskapens betydelser av unika råvaror och måltider till glädje för svensk måltidskultur och landsbygdsutveckling.

Kontakt

Maria Sjöström

Utvecklingsstrateg