Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen är redo för rösträkning

allmänna valen 2022

Nu på söndag den 11 september är det val till riksdag, kommun och region. Länsstyrelsen är regional valmyndighet. En stor del av vårt arbete består av den slutliga rösträkningen där alla länets röster räknas igen och personkryss räknas för första gången. Rösterna har då redan räknats en gång vid den preliminära rösträkningen som äger rum i vallokalerna efter att de stängt.

Det finns drygt 187 000 röstberättigade i Västernorrland. Eftersom det är tre val på en gång, riksdag, kommun och region, innebär det, med ett uppskattat valdeltagande på 80 procent, att cirka 460 000 röster ska räknas. Runt 30 personer på länsstyrelsen arbetar med räkning, kontroll och registrering från och med den 12 september.

Rösträkningen är en offentlig förrättning, vilket betyder att den är öppen för alla. Besökare hänvisas till länsstyrelsens reception på Nybrogatan 15.

Valresultaten publiceras på www.val.se Länk till annan webbplats. i takt med att de räknats och registrerats in hos länsstyrelserna. När räkningen är klar fastställer Valmyndigheten valresultatet för riksdagsvalet och länsstyrelserna för respektive kommun- och regionfullmäktige.

Kontakt

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss