Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Podd om att leva och verka på landsbygden

Drömmen om att köpa och driva sin egen gård delas av många, men vad krävs egentligen? Som en del i arbetet med att främja en långsiktig livsmedelsförsörjning och lyfta de gröna näringarna i Västernorrland har Länsstyrelsen Västernorrland varit involverad i en ny podcast.
I podden Knaperstekt och nysågat får du träffa människor som på olika sätt arbetar med jorden, skogen och djuren. I tio avsnitt berättar företagare, som arbetar på landsbygden, om hur det är att ansvara för sin lilla bit av planeten, vad som behövs för att det ska vara görbart i längden och om att våra val i vardagen faktiskt gör skillnad. Avsnitten finns att lyssna till via Spotify och andra poddtjänster.
Presentationsfilm, via facebook watch Länk till annan webbplats.
Knaperstekt och nysågat, podd på Spotify Länk till annan webbplats.
- Podden är till för alla nyfikna personer som vill lära sig mer om maten vi äter, vilka förutsättningar och utmaningar det innebär att driva företag på landsbygden. Jag hoppas att lyssnarna blir både klokare och mer inspirerade efter att ha lyssnat på avsnitten, säger Viktoria Lindqvist, kommunikatör hos LRF Mittnorrland och en av poddens programledare.
Jakten på den perfekta gården
En av de som medverkar i podden är Amanda Andersson, som tillsammans med sin partner letat gård från Ystad till Haparanda och som nu landat i Sidensjö utanför Örnsköldsvik. De arrenderade en mjölkgård i Östergötland tidigare men kände att de ville äga en egen gård med större utvecklingspotential. Hon och de andra som medverkar i podden berättar om sin resa, delar med sig av sina erfarenheter och reflekterar över utmaningar och möjligheter i sitt yrkesval.
Samarbete med LRF
Bakom podden står LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, i Västernorrland och Jämtland. Ett par avsnitt har spelats in inom projektet Samordning och genomförande av regional livsmedelsstrategi i Västernorrland, som drivs av Länsstyrelsen Västernorrland i samarbete med LRF Västernorrland och finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Kontakt
Programledare är Viktoria Lindqvist och Mathias Lindholm. Hör gärna av dig till redaktionen via e-post, om du har frågor eller vill framföra synpunkter.