Aktuella varningsmeddelanden i Västernorrlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Röåforsarnas naturreservat invigs

Röåforsarnas naturreservat. Foto: Oskar Norrgrann

Den forsande Röåns nedre del har undgått storskalig exploatering.

På fredag den 15 juli, invigs Röåforsarnas naturreservat av landshövding Berit Högman. Den oreglerade forsen är en numera mycket sällsynt naturtyp i länet.

Röåforsarna är beläget cirka 10 kilometer sydväst om Junsele i Sollefteå kommun. Den brusande forssträckan i åns nedre del har en fallhöjd på 40 meter innan den rinner samman med Ångermanälven. Sträckan har undgått storskalig exploatering och är i dag en av få forsar som inte har påverkats av reglering.

- Tillsammans med många goda lokala krafter kan vi nu inviga denna pärla i Västernorrland. Beslutet om att inrätta ett naturreservat gör att den här unika vattenmiljön kan bevaras och förbättras, säger landshövdingen Berit Högman.

Hon kommer att medverka under invigningen tillsammans med företrädare för Röåns byalag, Röån-Lasele fiskevårdsområdesförening och länsstyrelsen. Aktiviteter hålls under hela dagen, och inleds vid skjutbanan klockan 13. Programmet fortsätter klockan 16 i föreningshuset. Det vankas bland annat musikunderhållning, utställningar och tipspromenad. Fika finns till försäljning. Konferencier är Jacke Sjödin.

Läs mer om Röåforsarnas naturreservat på länsstyrelsens webbplats.

 

Invigning av Röåforsarnas naturreservat

Fredag 15/7

Tipspromenad med fina priser. Start från 11:30 vid skjutbanan. Fika finns till försäljning.

13:00 På skjutbanan

Landshövding Berit Högman

Jacke Sjödin

Högdas svänggäng med vänner

Medtag egen stol!

16:00 I föreningshuset

Hervor Sjödin ”Nicke Sjödin i våra hjärtan

Bild- och fotoutställning

Försäljning av böcker och lokala produkter

Välkomna

Röåns byalag, Röån-Lasele FVOF, Länsstyrelsen Västernorrland

Kontakt