Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tävling ska utse nya landskapsrätter

En rektangulär, brun kakbit med en tallkvist uppe på. Foto.

Foto: Jill Heyer

25 nya landskapsmåltider ska utses i den nationella satsningen Svenska Landskapsrätter. Här i Västernorrland kan kockar och matkreatörer tävla om att just deras förslag ska få representera Medelpad eller Ångermanland och Höga Kusten.

Alla Sveriges landshövdingar har fått i uppdrag att engagera sina län och utse rätter som kan visa exempel på unika smakkulturer från sitt geografiska område.

– Västernorrland har två unika landskap med smaker som vi är stolta över och som vi vill ge både lokalbefolkningen och turister möjligheten att uppleva och njuta av. Genom den här satsningen skapas förutsättningar att stärka lokal livsmedelsproduktion, samt att lyfta restaurang- och besöksnäringen i vårt län, säger Berit Högman, landshövding i Västernorrland.

Tävling ska utse bästa bidraget

För att utse ett bidrag från Medelpad och ett från Ångermanland utlyses en tävling. Professionella kockar och matkreatörer i dessa landskap har möjlighet att tävla med en trerätters servering som representerar vår del av Sverige.

De tävlande lagen ska bestå av en professionell kock och råvarorna i rätterna ska komma från minst en lokal livsmedelsproducent. För att stärka framtidens restaurangnäring ska varje lag även inkludera en restaurangskoleelev från någon av de regionala restaurangutbildningarna. Lagen tilldelas en utvald elev av projektgruppen för Svenska Landskapsrätter.

Vad får vinnaren?

  • De fem finalisterna från varje landskap får 2 000 kronor i ersättning för tid och råvaror för varje bidrag.
  • Segrarna från respektive landskap kommer att få servera sina vinnande rätter vid minst tre publika tillfällen.
  • Signera och stå bakom en av landets 25 officiella landskapsrätter.
  • Marknadsföring till ett värde av cirka 10 000 kronor.
  • Synas för internationell publik i samband med eventet ”Stockholm – Europas Gastronomiska Huvudstad”, våren 2023.

Höga Kusten Destinationsutveckling, Destination Sundsvall, Region Västernorrland och Länsstyrelsen Västernorrland samverkar kring projektet och kommer att använda sina resurser och kanaler för att ge god publicitet och genomslag.

- Vinsterna i tävlingen är flera, förutom de vinnande lagen som får både stor uppmärksamhet och ära så blir både länet som destination en vinnare och förhoppningsvis hela mat- och besöksnäringen då vi hoppas att intresset för att arbeta inom branschen ökar. En vision är att unga matkreatörer söker sig just till Västernorrland, för vår kvalitet, våra unika smaker och vårt fantastiska värdskap. Vi är redan på god väg och den här satsningen kan verkligen göra det möjligt, säger Berit Högman.

Tävla om Ångermanlands och Medelpads landskapsmåltid

Bakom projektet Svenska Landskapsrätter står de tre akademierna Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Projektet ses som en viktig del av Sveriges livsmedelsstrategi genom att kopplingen mellan råvaror och gastronomi stärks.

– Ambitionen är en nyskapande gastronomisk trerätters landskapsmåltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör till en måltidsupplevelse där njutning är i fokus enligt Carl Jan Granqvist, ledamot i Gastronomiska akademien och en av initiativtagarna till Svenska Landskapsrätter.

Tillsammans vill projektets parter stimulera till kreativa nytolkningar av måltidstraditioner och väcka nya generationers intresse för landskapens betydelse, där unika råvaror är till glädje för svensk måltidskultur, landsbygdsutveckling och gastronomisk turism.

Pressmeddelande, Svenska Landskapsrätter Länk till annan webbplats.

Kontakt

Malin Vikström, projektledare
Telefon: 073 – 044 85 67
E-post: malin.vikstrom@sundsvall.se


Kontakt