Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Varm bil – en potentiell dödsfälla för hunden

Varje år dör hundar som lämnats i varma bilar. Temperaturen i en bil kan snabbt stiga och bli en dödsfälla för en älskad vän. Kontakta polisen om du ser en hund som verkar må dåligt och har lämnats kvar i en varm bil.
Lämna aldrig ditt djur obevakat i bilen, det blir väldigt varmt på bara några minuter när solen är framme. Din hund kan få svåra skador eller till och med dö på grund av överhettning. Det gäller inte bara hundar utan alla sorts djur.
– Hundar kan svettas men inte lika bra och på samma sätt som människor. Förutom att söka skugga/kyla, intag av svalt vatten eller att bada är det endast genom munnen och tassarna som en hund kan värmereglera sin kroppstemperatur, säger Helén Löfblad, länsveterinär, Länsstyrelsen Västernorrland.
Om omgivningens temperatur ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera för - stiger djurets kroppstemperatur och den drabbas av värmeslag. När kroppstemperaturen stiger till 42–43 grader kan den bli medvetslös och i värsta fall dö.

Hundars normala temperatur är 38–39 grader. Går kroppstemperaturen över 41 grader är det skadligt för djuret. Om en hund drabbats av värmeslag är det viktigt att kyla ned den, men det ska ske med försiktighet.
– Kyl ner hunden med vatten, till exempel genom att blöta ner handdukar för att svepa den i eller bada/duscha den om den möjligheten finns. Bäst är om djuret blir blöt ända in till huden. Du kan också fläkta den med en handduk. Det är också väldigt viktigt att erbjuda den vatten att dricka. Använd svalt, men inte iskallt vatten eller is. Detta är dels obehagligt och sedan får alltför kallt vatten blodkärlen i huden att dra ihop sig, vilket resulterar i en sämre avkylning, säger Helén Löfblad.

Under nedkylningen är det också viktigt att regelbundet (cirka var 5 minut) mäta hundens kroppstemperatur. Den ska ner till normaltemperatur, inte mindre. När termometern visar 39,5–40 grader avbryts nedkylningsprocessen, detta för att inte riskera att den ska bli undertempad. Temperaturen mäts i ändtarmen med en vanlig febertermometer.
– När du reser med din hund, stanna och rasta och ge den vatten regelbundet. Lämna aldrig den ensam i bilen - även om du parkerat i skuggan, kan solen flytta sig eller det av andra anledningar bli för varmt i bilen. Enligt djurskyddslagen får ett djur inte lämnas utan tillsyn i en bil om temperaturen befaras överstiga 25 grader inne i bilen, säger Helén Löfblad.
Om du ändå måste ta med hunden i bilen
- Undvik varma sommardagar och försök att resa på morgonen eller kvällen.
- Sätt en termometer väl synligt i bilen.
- Sätt en lapp med ditt telefonnummer i bilen så oroad allmänhet kan kontakta dig.
- Se till att det finns vatten för hunden.
- Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till.
- Parkera i skuggan och tänk på att solen förflyttar sig.
Kontakta polisen om en hund far illa i värmen
- Känn efter om någon dörr är olåst.
- Försök hitta bilägaren. Skicka ett sms med bilnumret till 72 503 (Transportstyrelsen), (Avgift 3:- + vanlig sms-avgift). Du får då ett svar med ägarens namn och bostadsort. Sök via nummerupplysningen eller på internet för att få hundägarens telefonnummer och kontakta denne.
- Notera registreringsnummer och klockslag.
- Notera ventilation och lufttillförsel.
- Om ingen ägare kan hittas, ring polisen på 114 14.
Kontakt
-
Helén Löfblad
Länsveterinär
E-post till Helén Löfblad
Telefon 0611-349198
-
djurskydd västernorrland
E-post till djurskydd västernorrland