Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen firar Nationaldagen med fanutdelning och tal i Örnsköldsvik

Sveriges flagga, blå botten med gult kors.

Efter två år med ett begränsat nationaldagsfirande på grund av pandemin kan årets firande återigen ske under festliga former, med sånger, parader och i gemenskap på gator och torg.

Landshövdingen medverkar i år vid Örnsköldsviks nationaldagsfirande där hon håller tal och delar ut fanor till tre föreningar på torget.

- Det känns väldigt bra att äntligen få fira Nationaldagen såsom den bör firas, tillsammans med länsborna under pompa och ståt med sång, musik och tal. Det är glädjens dag, men också en viktig dag då vi påminner oss om att vår nationaldag och svenska flagga är symboler för och representerar något viktigt vi har tillsammans i vårt land: grundläggande värden som demokrati, föreningsfrihet yttrande- och tryckfrihet, fred och frihet, säger landshövding Berit Högman.

Sex föreningar i länet har ansökt om att få en fana från Stiftelsen Sveriges Nationaldag. Fanutdelning sker alltid på Nationaldagen. Musikhuset Örnsköldsvik får ta emot sin fana av Kung Carl XVI Gustaf i samband med traditionella firandet på Skansen i Stockholm.

Nolaskolans elevkår samt Västerfanbyns byalag får sina fanor utdelade av landshövdingen i samband med firandet på torget i Örnsköldsvik. Svanö Sportklubb, Svanö Folkets Hus och Kulturförening samt SFF Stenbiten välkomnas till Residenset i Härnösand för fanutdelning och ett mindre firande.

- Jag ser fram emot att möta representanter från föreningarna. Det är fint och högtidligt att uppmärksamma våra föreningar som är en sådan viktig del av det svenska samhället. Vi ska fortsätta värna föreningslivet och människors ideella engagemang, en grundbult i vår demokrati, säger Berit Högman.

Stiftelsen Sveriges Nationaldag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Kontakt

Maria Sjöström

Utvecklingsstrateg