Aktuella varningsmeddelanden i Västernorrlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skärpta regler ska stärka Ljunganlaxen

Karta som visar Sundsvallskusten och Ljungans utlopp.

Beslutet om fiskeförbud i Ljungans och Selångersåns fredningsområde omfattar stora delar av Sundsvallskusten.

Skärpta bestämmelser gäller för fiske i Ljungans och Selångersåns fredningsområde. Endast fiske med handredskap tillåts och fiske efter lax och öring förbjuds under hela året.

Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att skärpa reglerna för Ljungans och Selångersåns fredningsområde (se karta). Bakgrunden är det svaga vildlaxbeståndet i Ljungan. Bristen på lax som leker i älven har inneburit att tätheterna av laxungar sjunkit till mycket låga nivåer. Det i sin tur leder till att antalet återvandrande laxar för lek minskar.

Fångst av lax är sedan 2017 förbjuden i älven men Havs- och vattenmyndigheten bedömer att det inte räcker för att bygga upp beståndet.

De nya bestämmelserna innebär att endast handredskapsfiske är tillåtet och att fiske efter lax och öring är förbjudet under resten av året.

Mer information om de nya reglerna och övriga bestämmelser för laxfiske i Bottenhavet, hittar du hos Havs- och vattenmyndigheten:

Nya regler för laxfiske Länk till annan webbplats.

Mer information om fisket i Västernorrland och vilka regler som du behöver känna till finns på vår sida om fiske:

Fiske

Kontakt