Risk för vattenbrist i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen arrangerar lupinbekämpning på Getberget

Orkidéer växter i en backe, i bakgrunden kan lupiner i olika färger skymtas

På nationaldagen 6 juni arrangerar Länsstyrelsen tillsammans med Naturum Ånge och Medelpads botaniska förening en lupinbekämpardag på Getberget i Ånge kommun.

På Getberget finns ett värdefullt orkidékärr som hotas av lupiner. Lupiner är en växt som kanske är fin, men som också är en invasiva främmande art som lätt sprider sig och tränger undan andra arter. Därför har Länsstyrelsen Västernorrland, Naturum Ånge och Medelpads botaniska förening gått ihop för att göra en insats för att rädda de hotade orkidéerna som växer vid Getberget. Förutom att bekämpa lupiner kommer det även finns möjlighet att lära sig med om de hotade arter som växer i rikkärret samt problemen med invasiva arter.

Allmänheten är välkommen

Under dagen så är allmänheten välkommen att delta och hjälpa till att bekämpa lupinerna. Det krävs ingen föranmälan eller förkunskap. Det enda som krävs för att delta är någon form av verktyg såsom spade, sekatör, lie, grep, röjsåg eller liknande. Samling sker vid slalombacken, Getberget kl.12.00. Bekämpningen kommer pågå mellan 12.00-16.00.

Läs mer om lupiner:

Blomsterlupin (Naturvårdsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt