Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Aktivitetsdag i Jämtgaveln skjuts fram på grund av väderprognos

Vi måste tyvärr meddela att den planerade aktivitetsdagen i Jämtgaveln på lördag den 28 maj inte kan genomföras utan måste skjutas fram. Det dåliga vädret gör att de aktiviteter som var planerade inte kan genomföras.
Ett syfte med dagen var bland annat att demonstrera en naturvårdsbränning. Det går inte med tanke på regnet och blåsten som väderprognosen förutspår. Vi beklagar detta och hoppas att vi ses när vi väl genomför dagen. Ett nytt datum återkommer vi till längre fram - håll utkik i vår kalender.

OBS! Aktivitetsdagen är framflyttad. Håll utkik i vår kalender för nytt datum och mer information:

Kalender

Texten som följer är den ursprungliga.

Lördagen den 28 maj bjuder Länsstyrelsen och Naturum Ånge in till en spännande aktivitetsdag i Jämtgavelns naturreservat.

– Vi inviger Kronprinsessans led och dessutom får besökarna bland annat se hur en naturvårdsbränning går till, men även prova på kanot och fiske, säger John Granbo, reservatsförvaltare på länsstyrelsen.

Jämtgaveln är Västernorrland läns till ytan största naturreservat och ligger i Ånge kommun.

Jämtgaveln

Under Kristi himmelsfärdshelgen, på lördagen den 28 maj, bjuds allmänheten in till en dag fullspäckad med aktiviteter.

Huvudpunkter för dagen är invigning av Kronprinsessans led. Det är den sträcka som kronprinsessan Victoria vandrade under sitt besök i Jämtgaveln 2019.

Dessutom genomförs en demonstration av en naturvårdsbränning av Länsstyrelsen Västernorrlands personal. Helikopter kommer vara på plats som en rutinåtgärd vid bränning.

I samarbete med bland annat Friluftsfrämjandet, Birdlife Medelpad och Sportfiskarna får besökarna testa på kanotpaddling, flugfiske och fågelskådning.

Vi bjuder på Kolbulle, fika och för de yngre besökarna kommer det att finnas en fiskdamm.

Vi möts vid informationscentralen inne vid reservatet klockan 10.

Välkommen!

Kollage med kartbild över Jämtgavelns naturreservat. Infälld i de fyra hörnen. En man som fiskar flugfiske. Två personer i en kanot. Vandrande kvinna i blå jacka samt eld i oskärpa.

Den 28 maj invigs Kronprinsessleden – samma sträckning som kronprinsessan Victoria vandrade under sitt besök i Jämtgaveln 2019.

  • Alla hälsas välkomna klockan 10 av John Granbo som berättar lite om dagen.
  • Därefter finns ett antal olika stationer att besöka med bland annat flugfiske, kanotpaddling och vandring.
  • Kolbullar från klockan 11.
  • Klockan 12: invigs kronprinsessans led. Vi går delar av leden som kronprinsessan gick (fyra kilometer).
  • Fiskdamm för barnen.
  • Klockan 14: Naturvårdsbränning
  • Klockan 16: avslutning.

Schemat kan komma att ändras och justeras.

Elden används för att vårda naturen

Många arter är hotade idag eftersom att det brinner för sällan och på för få platser i skogen, jämfört med förr i tiden. Branden behövs för att den bidrar till att bevara och återskapa biologisk mångfald.

Men ingen vill ha en oönskad okontrollerad skogsbrand och därför gör samhället sitt yttersta för att släcka uppkomna bränder.

En planerad naturvårdsbränning gör liknande nytta för arterna, som den oönskade branden skulle gjort. Den viktigaste skillnaden är att naturvårdsbränningen är styrd och kontrollerad av brandutbildade naturvårdare.

Det ingår i Länsstyrelsens roll att skydda och vårda tallskogar och andra typer av områden, som är särskilt värdefulla. I det arbetet är naturvårdsbränning en av flera skötselmetoder.

Källa: Lifetaiga.se Länk till annan webbplats.

Kontakt