Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
De är inbjudna till middag på Kungliga slottet

Fredag 29 april bjuder Kungaparet in till Sverigemiddag för att uppmärksamma personer från hela landet som gör betydande insatser. Från Västernorrlands län är flera representanter inbjudna.
Sverigemiddagen infördes 2013 i samband med Kungens 40 år på tronen och har blivit en återkommande tradition. Närmare 200 gäster bjuds in och består av utvalda länsrepresentanter samt Sveriges alla landshövdingar.
Varje län får nominera förslag på inbjudna representanter. Från Västernorrlands län deltar länsråd Daniel Gustafsson med sin sambo Frida Gavelin och fyra länsrepresentanter med respektive.
– Alla inbjudna gäster från länet var mycket glada och förväntansfulla inför Sverigemiddagen när jag träffade dem för ett par veckor sen. Det här är ett fint initiativ av Kungahuset och ett bra sätt att lyfta fram personer som gör viktiga insatser i vårt samhälle, säger länsråd Daniel Gustafsson.
Nominerade och inbjudna gäster från Västernorrlands län
Mia Karlsson, Sollefteå, med sambo Leif Medin
Mia Karlsson har med hjälp av ett stort driv, lång erfarenhet och outtröttligt engagemang bidragit till utvecklingen av Höga Kusten Destinationsutveckling AB och arbetat för att besöksnäringen ska bli en ny basnäring i Höga Kusten. Mia Karlsson har under det gångna året arbetat intensivt med att tillgängliggöra turismen i Höga Kusten och skapa en trygg och säker besöksnäring i Västernorrland även under pandemin. Ett arbete som gett resulterat i nytt besöksrekord.
Höga Kusten Destinationsutveckling AB är ett kommunalt bolag som bildades 2014 där kommunerna Kramfors, Sollefteå, Örnsköldsvik och Härnösand arbetar tillsammans för att utveckla besöksnäringen i Höga Kusten. Höga Kustens dramatiska landskap har formats under 20 000 år, men destinationen bjuder på mer än bara en vacker miljö att besöka. Höga Kusten Destinationsutveckling drivs av en kärlek till platsen.
Tommy Sjölund, Kramfors, med sonen Niklas Sjölund
Tommy Sjölund har under pandemin lyckats med att öka omsättningen i sin familjeägda verksamhet tack vare lyhördhet. Detta genom att erbjuda sina kunder hemkörning, vilket har lett till att kundkretsen har ökat och att butiken nu har kunder runt om i kommunen.
Butiken i Lugnvik, som är en lanthandel är utöver en livsmedelsbutik även ombud för posthantering, Apotek, Svenska spel och Systembolaget. När Tommy och hans anställda levererat varor har de passat på att hjälpa sina kunder, framförallt de äldre kunderna, med att exempelvis byta glödlampor, plockat in post eller andra enklare vardagssysslor. Utöver sin lanthandel är även Tommy en aktiv föreningsmänniska bland annat i Lugnviks IF och engagerad i landsbygdsfrågor, något som resulterat i framtidstro samtidigt som Tommy har blivit en stark ambassadör för orten
Jens W Nilsson, Härnösand, med maka Marina Wieselblad Nilsson
Jens är född i Köpmanholmen och numera bosatt i Härnösand. Jens är utbildad på Teaterhögskolan i Luleå. Han har medverkat i ett antal teaterföreställningar för Teater Västernorrland. Bland annat Vildhussen där han i rollen som Vildhussen också tilldelades hederspriset Årets Vildhusse. Nu driver Jens Mittrevyn som han representerade när han 2019 vann kategorierna Årets Sketch och Årets Monolog i Revy-SM som aktör och textförfattare, även under revy-SM 2021 vann Mittrevyn guld i kategorin lokala nummer.
Mittrevyn genomförde under sommaren 2021 en pandemianpassad utomhusföreställning. Till följd av besöksförbudet inom äldreomsorgen under Coronapandemin har många suttit isolerande från omvärlden. Men när Jens W Nilsson kommit på besök med sin enmansteater har vardagen lättats upp på äldreboendet Koltrasten. Jens W Nilsson har kommit att bli en teaterprofil och kulturaktör för hela Västernorrland.