Risk för skogsbrand i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nya regler om ekologiskt utsäde kan påverka lantbruk i länet

Närbild på sättpotatis. Foto.

Foto: Olya Solodenko, Mostphotos

Ekologiskt certifierade lantbruk ska använda ekologiskt utsäde så länge det finns tillgängligt, men nu är nästan allt vårutsäde slut i databasen för ekologiskt utsäde och lantbrukare behöver ansöka om individuellt undantag.

Ekologiskt certifierade lantbruk som behöver använda icke-ekologiskt obetat utsäde måste i år ansöka om individuellt undantag. Hittills har endast en bråkdel av det förväntade antalet ansökningar, om individuella undantag för att använda konventionellt obetat utsäde, inkommit enligt Jordbruksverket.

- Detta är nya regler från och med i år. Många verkar ha missat detta, därför vill vi uppmärksamma ekologiska lantbruk om att de behöver ansöka om att få använda konventionellt obetat utsäde. 131 gårdar i Västernorrland sökte stöd för ekologiskt lantbruk förra året, det ger en indikation på hur många som kan vara berörda, säger Anna Tjell, rådgivare vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Ekologisk matpotatis

För att odla ekologiskt certifierad matpotatis krävs ekologiskt utsäde till tio procent av matpotatisarealen och sedan behöver lantbrukare ansöka om individuellt undantag för att få odla icke-ekologiskt obetat utsäde på resten av arealen.

Ansökan om undantag

Lantbrukare ansöker om undantag hos sitt kontrollorgan via organicXseeds. Ansökan ska vara beviljad innan sådd eller sättning.

OrganicXseeds Länk till annan webbplats. (databas för ekologiskt utsäde)

Kontakt

Anna Tjell

Hållbar regional utveckling