Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tillsammans för demokrati och fred

Sundsvalls stadshus. Robin talar.

Igår deltog vår medarbetare Robin Paulonen i en manifestation för fred och demokrati i Ukraina. Han arbetar med demokrati- och mänskliga rättigheter. På Stora torget i Sundsvall höll han ett tal och framförde en appell från landshövding Berit Högman, om hur vi tillsammans kan vi lyfta de demokratiska värdena, samtalen, vänligheten och solidariteten för medmänniskor i kris. Läs hela talet här.

Jag heter Robin Paulonen och får idag företräda Länsstyrelsen Västernorrland där jag arbetar med mänskliga rättigheter. Ofta kopplat till demokratifrågor. Och det är just demokrati jag vill nämna några ord om, senare.

Först vill jag lämna en hälsning från vår Landshövding Berit Högman som gärna hade varit med oss här i eftermiddag men skickar en hälsning till oss alla:

Det värmer att veta att ni nu är många som samlats för att manifestera vår övertygelse om att fred och frihet måste få råda i Ukraina. Vi på länsstyrelsen har en särskild uppgift att säkerställa att vi har en god beredskap vid kriser och än värre – krig. Vi samverkar och samarbetar med såväl kommuner som med myndigheter och organisationer, allt för att stärka beredskap och vårt gemensamma försvar, och därmed vår trygghet.

Vi vet att många människor flyr från Ukraina, redan nu är flera 100 000 på flykt. Sverige och länderna i Europa har redan visat många tecken på solidaritet och vi behöver visa att vi kan erbjuda trygga platser för de som måste lämna sitt land och det pågående kriget. Sverige och Västernorrland är en sådan trygg plats och skulle det hända att människor från Ukraina kommer hit ska de känna sig välkomna. Jag skickar en varm hälsning till alla som idag visar solidaritet med Ukrainas folk och deras rätt till fred, demokrati och frihet.

Nu vill jag återkomma till demokratin. Eftersom det är något jag arbetar med på Länsstyrelsen.

I natt nåddes många av nyheten om hur en konvoj, lika lång som från Njurunda till Härnösand, närmar sig Kiev. Förskräckta röster från familj och vänner florerar på sociala medier och förtvivlan tycks sippra ur varje nyhetssändning. Vi kan ännu en gång se hur utrymmet för mänskliga rättigheter minskar och demokratins värden ifrågasätts. Demokratins framtid i Europa är i gungning, själva grundvalarna i FN och EU tycks skaka. Det är lätt att vi blir rädda, när mörka rubriker hägrar igen.

Samtidigt ekar ’Fred till Ukraina’ högt från många av jordens hörn. Från torgen i Kiev till gatorna i S:t Petersburg finns en önskan och ett hopp om fred. Ett hopp som vi får dela i solidaritet och påminna oss om vi kan göra skillnad med de vi kan. Exempel på hur västernorrlänningar samlar in mat, pengar, kläder och leksaker kan hittas över allt. Även i min familj där mitt syskonbarn Elias väljer sina favoritleksaker och skickar dem till någon som kan behöva dem bättre än honom själv.

I Sverige har vi under 2021 firat 100 år av lika rösträtt. På samma sätt som vi har kunnat fira vår demokrati fortsätter arbetet att bevara den. Så vi kan ge den vidare till kommande generationer. Det kan innebära att stå upp för någon annans demokrati, som vi här just nu. Det kan också innebära att lyssna kritiskt, kolla källor och titta ifall fler medier rapporterat lika. I tider av oro är det lätt att falsk information sprids. Det krävs att vi är vaksamma.

Att stå upp för demokrati kan också innebära att skydda och värna om det demokratiska samtalet. Samtalet där yttrandefrihet, åsiktsfrihet och respekten för andra människor finns. Demokrati är ett jobb vi som gör tillsammans.

Till er som är barn vill jag säga: Jag förstår att det är mycket som verkar svårt nu. Det är okej att känna sig orolig och rädd. Prata med dina kompisar och någon vuxen du gillar. Ställ dina frågor. Det kanske inte alltid du kanske får svar, men fortsätt fråga. Och kom ihåg – Vi är många som känner samma sak och vi kan hjälpa varandra att känna oss lite bättre.

Tillsammans kan vi lyfta de demokratiska värdena, varandras demokratier. Vi kan lyfta de demokratiska samtalen, vänligheten och solidariteten för medmänniskor i kris.

Tillsammans kan vi bevara den demokrati som tagit generationer att forma.

Tänd ikväll ett ljus för fred.

För barnen, för vännerna, för medmänniskorna. För hoppet och minns demokratins värde.

Stå med Ukraina och stå för fred!

Kontakt

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss