Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Klimatklivet ökar takten i utbyggnaden av Sveriges biogasproduktion

Ny och utökad biogasproduktion är det område som fått mest stöd från Klimatklivet i hela Sverige under 2021. Av de 2,8 miljarder kronor som Klimatklivet totalt beviljade under året har så mycket som en miljard gått till investeringar i olika typer av biogasanläggningar. I Västernorrland beviljades 178 miljoner kronor till 25 olika åtgärder år 2021, varav 4 ansökningar rör biogas och gäller inköp av biogaslastbilar.
Biogas har en stor potential att bidra till omställning för flera sektorer, till exempel industri och jordbruk.
- Vi ser ett stort kliv för biogasen i Klimatklivet 2021. Det är särskilt roligt att både små och stora företag vill investera i biogas från gödsel. Stora klimatnyttor kan uppstå när ett hållbart biobränsle produceras samtidigt som metanutsläpp från gödsel minskar, säger Nanna Wikholm, chef för Klimatklivets transportenhet.
Ny ansökningsomgång i februari
Under 2022 finns totalt 2,7 miljarder att söka från Klimatklivet. Nästa ansökningsomgång är öppen 10–28 februari och ansökan görs via länsstyrelsen. 2 februari erbjuder länsstyrelsen information och rådgivning om Klimatklivet för att underlätta för fler att söka stödet.
- I Västernorrland mer än fördubblades antalet ansökningar 2021 jämfört med året innan. I år vill vi se ännu fler, säger Love Frykman, energi- och klimatstrateg vid Länsstyrelsen Västernorrland.
Information och rådgivning om Klimatklivet
Stöd till biogasanläggningar för elproduktion
I år har det öppnats ytterligare en möjlighet till klimatomställning med hjälp av biogas. De som vill investera i småskalig elproduktion från biogas kan nu söka stöd från Klimatklivet. Exempelvis kan lantbrukare söka stöd för att producera egen el från den gödsel gården genererar.