Risk för skogsbrand i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Titta in på residenset – välkommen på en digital guidning

Johanna Ulfsdotter, antikvarie på Västernorrlands Museum.

Är du nyfiken på hur det ser ut på länsresidenset i Härnösand och vad historien har att berätta om arkitektur, möbler och inredning? Nu är det möjligt att titta in på residenset genom korta filmavsnitt.

Residenset i Härnösand är en historisk byggnad som stått på torget i Härnösand sedan slutet av 1700-talet. Huset är ett av de tidigaste exemplen på nyklassicistisk arkitektur i Sverige och när huset stod inflyttningsklart hade en liknande byggnad i storlek och form aldrig tidigare skådats i Härnösand. Under åren har många gäster besökt byggnaden, såväl kungligheter som ambassadörer, representanter från riksdag och regering, näringslivschefer och politiska företrädare.

– För många länsbor är residenset en känd byggnad, många är nyfikna och intresserade men det är inte så många som har haft möjligheten att besöka huset. Det här är ett sätt att öppna dörrarna och ge fler möjlighet att få se hur det ser ut idag och höra om residensets historia, säger landshövding Berit Högman.

Under år 2020 genomfördes några visningar i samband med att turistbåtarna angjorde Härnösand, besöken var väldigt uppskattade och medförde att fler visningar planerades men planerna grusades i och med pandemin.

– Residenset är verkligen ett stycke kultur- och byggnadshistoria som är värd att berätta om och visa upp. När vi inte kunde fortsätta att bjuda in till öppet hus kom idén om att göra några korta filmer om huset och dess historia som ett komplement till fysiska guidningar, berättar länsledningskoordinator Maria Sjöström.

Stor kompetens inom kulturhistoria i länet

Kompetens om kulturhistoria och byggnader finns nära tillhands i länet, dels bland länsstyrelsens egen personal som arbetar med kulturmiljöer och Länsmuseet i Västernorrland som besitter stor kompetens om byggnadsvård och kulturmiljö.

Den första filmen är producerad tillsammans med Johanna Ulfsdotter, antikvarie på Västernorrlands Museum. Efter årsskiftet publiceras ytterligare en film som producerats med Michael Thörne, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen.

– Vi hoppas att filmerna kommer att vara uppskattade och tror att det finns ett intresse hos en bred allmänhet, människor som är intresserade av kulturhistoria, arkitektur och byggnadsvård men också av de som har ett allmänt intresse av vår landshövding. Förhoppningsvis kan vi även ta upp arbetet med att erbjuda öppna visningar under kommande år, säger Maria Sjöström.

Om länsresidenset

I följande film får du se och höra Johanna Ulfsdotter, antikvarie på Västernorrlands Museum, berätta om vårt vackra residens. Hon berättar bland annat om husets historia, inredning och intressanta möbeldetaljer.

Guidning av residenset (Youtube) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Maria Sjöström

Utvecklingsstrateg