Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu är det dags för en vecka fri från våld

Balanserande stenar

En mängd aktiviteter och seminarier kommer att arrangeras runt om i länet under den kommande kampanjveckan mot våld. Det grundläggande budskapet för veckan är att våld går att förebygga.

”En vecka fri från våld” 22-28 november är den återkommande kampanj- och aktivitetsveckan som sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Initiativet är skapat av organisationerna Unizon och MÄN och stöds av bland andra länsstyrelserna.

- Syftet med veckan är att sprida kunskap och lyfta ett stort samhällsproblem. Många barn och kvinnor i Västernorrland lever med våld i sin vardag, säger Patrik Gunnarsson, utvecklingsledare för våld i nära relationer vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Länsstyrelsen har ett uppdrag att samordna och utveckla länets våldsförebyggande arbete.

- Vi är många som arbetar mot våldet. Det är viktigt att myndigheter, kommuner, civilsamhälle och andra aktörer jobbar tillsammans för att förebygga våld. Det är också något som den här veckan kommer att manifestera, säger Patrik Gunnarsson.

Under veckan inträffar även Orange Day, som FN instiftat för att uppmärksamma och manifestera mot våldet mot kvinnor. För att uppmärksamma detta kommer bland annat residenset och konsthallen vid torget i Härnösand att lysa i orange. Även Timrå IK och Modos herrhockeylag kommer att spela i orange under veckan.

I Västernorrland tjuvstartar det hela redan på söndag den 21 november med en föreläsning på Härnösands teater och följs under veckan av aktiviteter, föreläsningar och manifestationer såväl nationellt, som regionalt och lokalt.

I vårt kalendarium samlar vi de programpunkter som erbjuds i länet: 

Kalender

Mer information om arbetet att förebygga våld i Västernorrland finns på sidan Mäns våld mot kvinnor: 

Mäns våld mot kvinnor

Kontakt