Risk för vattenbrist i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Västernorrlands vinnare av SKAPA-priset 2021

Landshövdingen står bredvid pristagarna som håller i sina diplom

Vinnare SKAPA Talang 2021 Markus Saarela, Landshövding Berit Högman, Vinnare SKAPA-priset 2021 Anna Nordlander och Hanna Nordenö. Foto: Maria Sjöström

Vinnare av årets SKAPA-pris i Västernorrland är Anna Nordlander och Hanna Nordenö, grundare till företaget About Mom och den digitala lösningen som ska förbättra kvinnors hälsa och återhämtning efter förlossning.

Anna Nordlander och Hanna Nordenö var på plats på Residenset för att tillsammans motta blommor, diplom och äran över att vunnit länsfinalen i innovationstävlingen. Som vinnare i länet får de även 10 000 kronor och går vidare till Riksfinalen som äger rum den 11 november.

- Vi är otroligt glada över att vinna SKAPA-priset, det ger oss skjuts i arbetet och ett stärkt förtroende att vår app "About Mom" är relevant och betydelsefull för kvinnor och mammor i Sverige och världen. Vår ambition är att appen ska vara ett stöd för mammor som många gånger känner sig ensamma med alla frågor och känslor efter en förlossning. Genom appen kommer mammor kunna få expertstöd och att kunna dela sina funderingar med andra mammor i samma situation, säger Anna Nordlander.

- Vi vet att vård som särskilt riktar sig till kvinnor är kraftigt eftersatt, inte minst missar förlossningsvården ofta att fånga upp psykisk ohälsa och amningsproblem. FN:s hållbarhetsmål i Agenda 2030 trycker särskilt på såväl hälsa som jämställdhet och appen ”About mom” svarar upp mot just dessa utmaningar, säger Karolina Rosdahl, Mittuniversitetet och en av SKAPA-juryns ledamöter.

Vinnare av årets SKAPA-talang, priset för unga innovatörer, är Markus Saarela som utvecklat den digitala rekryteringstjänsten "Unie". TJänsten är en globalt skalbar plattform där arbetsgivare och akademiker i början av sin karriär, Young Professionals, möter varandra. 

SKAPA-priset stimulerar att både etablerade och nya innovatörer får möjlighet att testa sina idéer i konkurrens med andra.

- I Västernorrland är vi duktiga på att skapa nya idéer vilket renderar i patent och affärsmöjligheter. Det finns alla möjligheter att årets vinnare kan bli morgondagens företagare med stor nytta för samhället, säger landshövding Berit Högman.

Tävling på nationell nivå

Den regionala vinstsumman för SKAPA och SKAPA-talang består av 10 000 kronor. Efter att ha vunnit steg ett i urvalsprocessen går vinnarna från Västernorrland vidare till steg två, den nationella tävlingen.

De två länsvinnarna kommer på den nationella nivån tävla om 500 000 kronor (årets vinnare av SKAPA-priset) respektive 250 000 (SKAPA-talang för unga innovatörer). Den nationella prisutdelningen sker den 11 november 2021. Galan genomförs vanligtvis i Stockholm, formerna för genomförandet i år är ännu ej fastlagda utifrån rådande covid-19-situation.

SKAPA-stiftelsen

SKAPA handlar om att lyfta fram innovativa idéer och uppmuntra idérika människor. Priset har delats ut sedan år 1986 och är landets största innovationspris för uppfinnare/innovatörer.

Länsstyrelsen är samordnare av SKAPA-priset på länsnivå. Länsstyrelsen har tillsammans med Almi företagspartner Mitt AB, Mittuniversitet och Norrlandsfonden ingått i den jury som valt ut årets vinnare.

För mer information, besök SKAPA-stiftelsens webbplats:

SKAPA-stiftelsen Länk till annan webbplats.

Kontakt